Składniki na trzy porcje:
- Komosa ryżowa (quinoa) - 1/2 szklanki (dobrze opłukanej)
- Mleko 1,5 - 2% - 1 i 1/4 szlanki
- Cukier - łyżeczka
- Sól - szczypta
- Serek waniliowy - 3 łyżki
- Ananas (świeży!) - dwa plastry
- Winogrono czerwone - kiść
- Orzechy włoskie (posiekane) - łyżka
Sposób przygotowania:
- Zagotowujemy mleko z odrobiną cukru - gdy będzie się gotować dodajemy opłukaną komosę ryżową - gotujemy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Ugotowaną komosę lekko studzimy - mieszamy z serkiem.
- Nakładamy na przemian komosę z pokrojonymi owocami.
- Całość oprószamy orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza porcji waniliowej quinoi z owocami:
- Energia: 235 kcal
- Białko: 8,9 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 2,8 g
- Cholesterol: 6,75 mg
Komosa waniliowa z owocami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Przepyszne i przezdrowe :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ananasa