Przepis bardzo prosty - a radości co niemiara ;)
Składniki na słoiczek:
- Orzechy laskowe - 120 g
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 80 g
- Mleko zagęszczone niesłodzone - 3/4 szklanki
- Słodzidło - najlepiej stewia (ok. 15 kropel, aczkolwiek ilość uzależniona jest od preferencji smakowych)*
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe wrzucamy do blendera/miksera i miksujemy do uzyskania w miarę leistej konsystencji - niestety trochę to może potrwać ale na 100% się uda (można, a nawet trzeba robić przerwy w miksowaniu żeby blender się nie przegrzał ;)). Od czasu do czasu trzeba zgarnąć łyżką orzechy osiadające na ściankach miski blendera. Konsystencja musi być trochę "rzadsza" od konsystencji masła orzechowego.
- Zmiksowane orzechy odstawiamy na bok i bierzemy się za mleko i czekoladę. Do garnka wrzucamy pokruszoną czekoladę, mleko zagęszczone i stewię, tudzież cukier bądź inne słodzidło. Garnek kładziemy na drugim rondelku z niewielką ilością wody - jednym słowem robimy łaźnię wodną. Naczynia stawiamy na gazie - podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Czekoladową masę przelewamy do blendera z orzechami - miksujemy żeby wszystko się wymieszało. I gotowe!
Przepis powstał na podstawie: http://www.ohnuts.com/blog/2011/01/homemade_nutella_recipe_1.html
Wartość odżywcza łyżeczki domowej Nutelli (10 g)*:
- Energia: 38 kcal
- Białko: 0,9 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 2,1 g
- Błonnik pokarmowy: 0,3 g
- Cholesterol: 1,38 mg
*Wartości dla przepisu ze stewią.
Domowa Nutella jest dobrym źródłem:
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6;
wygląda pycha, trzeba będzie spróbować. A mogę spytać jakiej firmy stewi używasz? Przymierzam się do zakupu, ale nie chciałabym kupić jakiejś oszukanej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAktualnie jestem w posiadaniu stewii firmy zielony listek, ale w przyszłości będę próbować na pewno inne firmy bo mam wrażenie, że ta zostawia delikatny gorzki posmak.
UsuńWłaśnie - może ktoś poleci sprawdzoną stewię? :)
Ja korzystam z tej samej więc nie pomogę :(
UsuńA też masz takie odczucia co do smaku?
UsuńNajlepsza stewia jaką jadłam to truvia (http://truvia.com), ale nie wiem czy jest gdzieś dostępna w Polsce.
UsuńJa mam stewię w tabletkach, firma Steviapol i zupełnie nie nadaje się do użycia w wyższej temperaturze... nawet w zbyt gorącej herbacie zostawia gorzki posmak.
UsuńJak się okazało ja też mam Zielony Listek i dla mnie poracha! Nie cierpię słodzików, bo mają chemiczny i gorzki smak w tym wypadku jest to samo.
Usuństevia z natury ma gorzki posmak , podobno juz sa na rynku produkty pozbawione tej goryczki ale czy w dalszym ciagu bedzie to produkt naturalny ??? uzywam stevii firmy Nevella,nie wiem jednak czy jest dostepna w polsce choc ta z zielonego listka wydaje sie byc bardzo podobna jesli chodzi o opakowanie .Moja , tylko sproszkowana uzywalam do pieczenia ,sprawdza sie znakomicie wszysko jest w smaku takie jak powinno byc a niczego nie swiadomi degustatorzy nawet nie zauwazyli ze jedza baardzo dietetyczne ciasto :) dietetyczne poniewaz zastapilam nie tylko cukier ale rowniez inne produkty :)duza blaszka zniknela w przeciagu 2 godz :) co tylko potwierdza smakowitosc dietetycznych slodkosci hihihihihi
Usuńdodałam cukru z kwiatów palmy kokosowej, tylko 6 łyżeczek zamiast 2,5 jest moc :) 100 g tego cuda ma 1656kj/390kcal i smakuje jak trochę mniej słodki cukier :)
UsuńDomowa najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść :D
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuńmmm ale pycha ! domowe najzdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńTrafiłam wczoraj do Ciebie, po przyrządzeniu pełnotłustej wersji z domowym mlekiem skondensowanym na tłustym mleku w proszku, czekoladą gorzką i mleczną, brązowym cukrem. To opcja dla syna, zajadał się mlaskając soczyście ;) Ale pomyślałam- Hola ! Aja ? Szukałam, szperałam i tak oto znalazłam Twój przepis. Zrobiłam z 1 i 1/4 porcji, z tym że w ciepłym mleku skondensowanym rozpuściłam jakieś 120 gram odtłuszczonego mleka w proszku, stevię kreistal, 3/4 szklanki i laskę wanilii. Wyszła ( bez przesady ) identyczna w smaku jak kupna, tylko mniej tłusta- wiadomo :) Dziękuję !
OdpowiedzUsuńjoolianka
Nie lepiej użyć miodu w ramach słodzidła? :D I gdzie można dostać mleko zagęszczone NIEsłodzone? :)
OdpowiedzUsuńMoże być i miód. Takie mleko można dostać w każdym większym hipermarkecie ;)
Usuńile kalorii ma wersja z cukrem pudrem? :)
OdpowiedzUsuńłyżeczka będzie miała ok. 42 kcal ;)
Usuńmam Stevie w proszku ile mam dodać
OdpowiedzUsuńDo smaku, zawsze można później dosłodzić już po zmiksowaniu
UsuńA czy Ksylitol się nada się tutaj jako słodzidło? :)
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńCzy można użyć zwykłego mleka krowiego zamiast zagęszczonego ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, za rzadkie..
Usuńfajne na chlebek rano lub podwieczorek do kawy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! będę próbować! a czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie? i czy musi być czekolada gorzka?mogę ją zastąpić po prostu prawdziwym kakao? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłoskie mogą być tylko będzie mniej nutellowy smak ;)
UsuńNie wiem czy uda się z kakao, ponieważ czekolada nadaje konsystencji ;)
a ile może postać taki krem? trzeba trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńdo tygodnia :) Tak, najlepiej w lodówce
UsuńA czy zamiast stevii czy innego słodzika można dać kilka daktyli?
OdpowiedzUsuńoczywiście ;)
UsuńO jakie mleko dokladnie chodzi, zageszczone nieslodzone w kartonie czy skondensowane nieslodzone w puszce?:)
OdpowiedzUsuńNa 90% używałam tego z kartonika ;)
UsuńChciałabym zrobić tę pyszną butelkę dla mojego dwuletniego synka o że względu na niego nie użyję stewii poza tym ja również za stawią nie przepadam czy mogę użyć w zastępstwie miód lub syrop klonowy? czy to nie zepsuje smaku?
OdpowiedzUsuńmyślę, że miód też będzie ok ;)
Usuńprzepraszam wkradł się błąd oczywiście chodzi o "nutellę"
OdpowiedzUsuń