Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/13

Babeczki ryżowo - jabłkowe (słodkie, ale bez cukru)


Słodki deser bez cukru

 

Składniki na trzy porcje:

  • Ryż parboiled - 100 g
  • Mleko 1,5% - szklanka
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Suszone daktyle - 50 g
  • Laska wanilii - sztuka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczk1
  • Migdały (posiekane) - 3 łyżki
  • Jabłko - sztuka
  • Kakao gorzkie - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Daktyle miksujemy za pomocą blendera. Jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach.
  • Do rondelka wlewamy mleko, wodę oraz dodajemy sól, rozdrobnione daktyle, ziarenka z laski wanilii i cynamon – gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ryż (bez woreczka) i gotujemy przez 15 minut (ryż musi wchłonąć wodę), od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypalił.
  • Do ugotowanego ryżu dodajemy posiekane orzechy oraz starte jabłko – mieszamy, powstałą masę przekładamy do miseczek/salaterek/kokilek – gdy ostygnie wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
  • Deser wyrzucamy na talerzyk - oprószamy kakao.

Wartość odżywcza babeczki ryżowo - jabłkowej:

  • Energia: 286 kcal
  • Białko: 7,9 g
  • Tłuszcz: 7,4 g
  • Węglowodany: 51,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 4,1 mg


Babeczki ryżowo - jabłkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B12;
Dietetyczny deser

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. świetne ! pyszne i pożywne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulinko, fajny pomysł z tym deserkiem :))) pododba mi się, ze słodycz pozystkałaś np. z daktyli :))) ja też sobie często dosładzam owocami kandyzowanymi :))) są pyszne!
    Pozdrawiam i dziękuję za wpisik do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne, wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń