Składniki na trzy porcje:
- Ryż parboiled - 100 g
- Mleko 1,5% - szklanka
- Woda - 1/2 szklanki
- Sól - 1/4 łyżeczki
- Suszone daktyle - 50 g
- Laska wanilii - sztuka
- Cynamon - 1/2 łyżeczk1
- Migdały (posiekane) - 3 łyżki
- Jabłko - sztuka
- Kakao gorzkie - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Daktyle miksujemy za pomocą blendera. Jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Do rondelka wlewamy mleko, wodę oraz dodajemy sól, rozdrobnione daktyle, ziarenka z laski wanilii i cynamon – gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ryż (bez woreczka) i gotujemy przez 15 minut (ryż musi wchłonąć wodę), od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypalił.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy posiekane orzechy oraz starte jabłko – mieszamy, powstałą masę przekładamy do miseczek/salaterek/kokilek – gdy ostygnie wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
- Deser wyrzucamy na talerzyk - oprószamy kakao.
Wartość odżywcza babeczki ryżowo - jabłkowej:
- Energia: 286 kcal
- Białko: 7,9 g
- Tłuszcz: 7,4 g
- Węglowodany: 51,1 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 4,1 mg
Babeczki ryżowo - jabłkowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B12;
świetne ! pyszne i pożywne ;D
OdpowiedzUsuńPaulinko, fajny pomysł z tym deserkiem :))) pododba mi się, ze słodycz pozystkałaś np. z daktyli :))) ja też sobie często dosładzam owocami kandyzowanymi :))) są pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wpisik do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :)))
Olinka - Smakowy Raj
Bardzo oryginalne, wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuń