Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/07

Ryżowe kotleciki z kurczakową surówką

Ryżowe kotleciki

Składniki na trzy porcje:

 

 Ryżowe kotleciki:
  • Ryż paraboiled - 200 g
  • Jajo - sztuka
  • Zmielone siemię lniane - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz

Surówka z kurczakiem:
  • Pierś z kurczaka - ok. 180 g
  • Mix sałat - garść
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Ogórek - 1/2 sztuki
  • Czerwona cebula - 1/2 sztuki
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, curry


Sposób przygotowania:

  • Marynujemy pierś z kurczaka w łyżeczce oleju rzepakowego i przyprawach - odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie - odcedzamy, dodajemy zmielone siemię lniane oraz jajo - ewentualnie sól i pieprz. Całość mieszamy i ugniatamy widelcem.
  • Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180˚.
  • Z ryżu formujemy kotleciki i smażymy je na patelni teflonowej lub ceramicznej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (1 łyżka) - kotleciki można również upiec w piekarniku.
  • W między czasie przygotowujemy surówkę - warzywa myjemy i kroimy, doprawiamy do smaku - rozkładamy na talerzu. 
  • Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i rozrzucamy na surówce. Obok układamy gotowe kotleciki ryżowe. 

Wartość odżywcza porcji ryżowych kotlecików z kurczakową surówką:

  • Energia: 443 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 10,6 g
  • Węglowodany: 65,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Cholesterol: 106,8 mg



Ryżowe kotleciki z kurczakową surówką są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Kotleciki z ryżu

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Wczoraj robilam kotleciki z kaszy, teraz czas na ryzowe :D wygladaja smakowicie i w gruncie rzeczy chyba nie tak trudno je zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie to wygląda
    aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chcę kotleciki upiec to ile czasu i jaką temperatura?

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam, bardzo smaczne, lecz miałam problem - formując kotleciki ryżowe wszystko strasznie lepiło mi się do rąk i rozchodziło się... Można jakoś temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest nawilżać co jakiś czas ręce wodą. Wtedy nie lepią się tak do rąk :)

      Usuń
  5. Nie wiem dlaczego na takiej fajnej stronie wszędzie widzę aby używać oleju rzepakowego do smażenia. Nie zgodzę się z tym ponieważ jest to tłuszcz roślinny nienasycony czyli po podgrzaniu go (na zimno jest całkiem spoko) ma dużą ilość wolnych rodników, polecam olej kokosowy lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu się nie zgodzę :)

      Rzepakowy oraz oliwa mają na tyle wysoką temp. dymienia i przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, że ze spokojem można ich używać do krótkiego podsmażania. Nie ma mowy o powstawaniu szkodliwych związków.

      Usuń