Składniki na trzy porcje:
Ryżowe kotleciki:
- Ryż paraboiled - 200 g
- Jajo - sztuka
- Zmielone siemię lniane - 4 łyżki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz
Surówka z kurczakiem:
- Pierś z kurczaka - ok. 180 g
- Mix sałat - garść
- Pomidor - 2 sztuki
- Ogórek - 1/2 sztuki
- Czerwona cebula - 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, curry
Sposób przygotowania:
- Marynujemy pierś z kurczaka w łyżeczce oleju rzepakowego i przyprawach - odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie - odcedzamy, dodajemy zmielone siemię lniane oraz jajo - ewentualnie sól i pieprz. Całość mieszamy i ugniatamy widelcem.
- Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180˚.
- Z ryżu formujemy kotleciki i smażymy je na patelni teflonowej lub ceramicznej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (1 łyżka) - kotleciki można również upiec w piekarniku.
- W między czasie przygotowujemy surówkę - warzywa myjemy i kroimy, doprawiamy do smaku - rozkładamy na talerzu.
- Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i rozrzucamy na surówce. Obok układamy gotowe kotleciki ryżowe.
Wartość odżywcza porcji ryżowych kotlecików z kurczakową surówką:
- Energia: 443 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 10,6 g
- Węglowodany: 65,3 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- Cholesterol: 106,8 mg
Ryżowe kotleciki z kurczakową surówką są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wczoraj robilam kotleciki z kaszy, teraz czas na ryzowe :D wygladaja smakowicie i w gruncie rzeczy chyba nie tak trudno je zrobic.
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie ;)
zdrowe pyszne.
OdpowiedzUsuńPycha !! Dzisiaj jadłam.
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało :)
UsuńJeżeli chcę kotleciki upiec to ile czasu i jaką temperatura?
OdpowiedzUsuńok. 20 minut w temp. 180 stopni C :)
UsuńPróbowałam, bardzo smaczne, lecz miałam problem - formując kotleciki ryżowe wszystko strasznie lepiło mi się do rąk i rozchodziło się... Można jakoś temu zaradzić?
OdpowiedzUsuńDobrze jest nawilżać co jakiś czas ręce wodą. Wtedy nie lepią się tak do rąk :)
UsuńNie wiem dlaczego na takiej fajnej stronie wszędzie widzę aby używać oleju rzepakowego do smażenia. Nie zgodzę się z tym ponieważ jest to tłuszcz roślinny nienasycony czyli po podgrzaniu go (na zimno jest całkiem spoko) ma dużą ilość wolnych rodników, polecam olej kokosowy lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego :D
OdpowiedzUsuńTu się nie zgodzę :)
UsuńRzepakowy oraz oliwa mają na tyle wysoką temp. dymienia i przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, że ze spokojem można ich używać do krótkiego podsmażania. Nie ma mowy o powstawaniu szkodliwych związków.