Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/06

Odchudzone pączko - bułki z mormaladą ;)

Serdecznie polecam zamiast ociekających tłuszczem i lukrem sklepowych pączków! Na takiego, zmodyfikowanego pączusia można sobie pozwolić zdecydowanie częściej i to bez większych wyrzutów sumienia ;) 

Być może odbiega on zdecydowanie od tradycyjnej wersji pączka, ale dzięki temu nie jest wyłącznie źródłem pustych kalorii lecz wielu cennych witamin i składników mineralnych.  

Składniki na ok. 15 - 20 sztuk :

  • Mąka pszenna (typ 650) - dwie szklanki
  • Mąka razowa (typ 2000) - dwie szklanki
  • Cukier - 5 łyżek
  • Jajo - sztuka
  • Masło - 25 gram
  • Mleko - 1 i 1/4 szklanki
  • Drożdże (świeże) - 40 gram
I oczywiście coś do środka: marmolada/dżem/budyń ;)



Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy rozczyn: do ¼ szklanki letniego mleka dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i rozkruszamy drożdże – mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajo, resztę letniego mleka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja masło wrzuciłam do mleka po odlaniu części na rozczyn - zanim drożdże urosły zdążyło się rozpuścić) oraz rozczyn drożdżowy – wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut na jednolitą masę (na początku nie chce zbytnio współpracować, klei się do rąk jednak w toku wyrabiania staje się bardziej przyjazne ;)).
  • Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy co najmniej na godzinę do wyrośnięcia.
  • Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i jeszcze raz energicznie ugniatamy ciasto.
  • Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki które rozpłaszczamy na dość gruby placek (ok. 2 cm) – na środek nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu, marmolady lub budyniu i dokładnie zaklejamy, formując lekko spłaszczone kulki.
  • Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na jakieś 15 -20 minut do wyrośnięcia.
  • Pączki pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 20 minut.
  • Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem, aczkolwiek nie jest to konieczne ;) 

 

Wartość odżywcza jednego odchudzonego pączka (waga ok. 80 - 90 g):

  • Energia: 165 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 2,7 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,4 g
  • Cholesterol: 19,5 mg

Dla porównania, wartości odżywcze tradycyjnego pączka o wadze 80 g kształtują się następująco:
  • Energia: 331 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 12,4 g
  • Węglowodany: 49,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,2 g
  • Cholesterol: 116 mg

Odchudzone pączki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

21 komentarzy:

  1. Aj tam, raz do roku można zaszaleć:D Ja lubię faworki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ten pomysł z zdrowymi pączusiami ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy mąka żytnia razowa może być? Mam taka mąkę na której jest napisane, że to mąka do wypieku chleba, ale w składzie napisane jest mąka żytnia razowa typ 2000. Czy mocno czuć w smaku, że bułeczki są "zdrowsze" :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuć dosyć mocno ;) Z żytnią bułeczki będą jeszcze cięższe, także lepiej użyć pszennej ;)

      Usuń
  4. jakie to ma być konkretnie masło? bo nigdy nie wiem, wiem tylko, że na pewno nie margaryna typu Kasia etc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejsze masło bez domieszek tłuszczów roślinnych, np. masło extra.

      Usuń
    2. A czy można zastąpić masło olejem i jeśli tak to w jakiej proporcji?:)

      Usuń
  5. Super pomysł :) BARDZO SMACZNE POLECAM!!! Dziś się bardzo przydały ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj upieklam buleczko - paczusie, sa bardzo pyszne, moje dzieci sie zajadaly :) polecam w 100 % sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy na 2 takie bułeczki mogę pozwolić sobie na śniadanie ,z szklanką ciepłego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie upiekłam,wyszły wspaniale,bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki rewelacja!staram sie nie jeść nic macznego w ciagu dnia,niestety nie mogłam się oprzeć, a jak już zjadłam jedną ,to musialam drugą.Mój dwulatek również się zajadał. ech,pyszne przepisy Pani Paulino.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy moge użyć mąki pszennej typ 500 zamiast typu 650?

    OdpowiedzUsuń
  11. te Pani przepisy wciągnęły mnie na całego :))) straciłam rachubę ile już wypróbowałam :)))) Pączki rewelacyjne gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wspaniały!! Pierwszy raz pracowałam z drożdżami, jestem zachwycona. Wyszły jak z cukierni! DZIĘKUJĘ!! twoje przepisy są wspaniałe, codziennie z nich korzystam!!

    OdpowiedzUsuń
  13. czy mozna uzyc wylacznie maki orkiszowej zamiast podanych w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o jasną mąkę orkiszową czy pełnoziarnistą?

      Usuń