Składniki na 3 panna cotty:
- Mleko - 1/2 szklanki
- Jogurt naturalny - 1 i 1/2 szklanki
- Gorąca woda - 1/4 szklanki
- Żelatyna lub agar agar - dwie łyżeczki
- Cukier - dwie łyżki
- Wanilia - laska
- Gorzka czekolada - 1 - 2 tafelki
- Posiekane migdały i orzechy włoskie - dwie łyżki
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Wlewamy mleko do rondelka – wrzucamy ziarenka wanilii (do mleka można wrzucić również laskę po wyjęciu ziarenek – pod koniec podgrzewania oczywiście trzeba ją wyjąć) oraz cukier – podgrzewamy do rozpuszczenia, lecz nie dopuszczamy do wrzenia.
- Zdejmujemy mleko z gazu – dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jogurt – całość mieszamy.
- Masę rozlewamy do filiżanek i odstawiamy do lodówki (po zupełnym ostudzeniu) – najlepiej na całą noc.
- Gdy deser stężeje wykładamy go z filiżanki na talerzyk poprzez zanurzenie filiżanki na chwilę w gorącej wodzie – należy uważać, aby nie trwało to zbyt długo gdyż może dojść do nadmiernego rozpuszczenia deseru.
- Podajemy z potartą czekoladą i posiekanymi orzechami i migdałami.
Wartość odżywcza panna cotty waniliowej:
- Energia: 185 kcal
- Białko: 10,5 g
- Tłuszcz: 7,2 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik pokarmowy: 0,6 g
- Cholesterol: 12,1 mg
Panna Cotta waniliowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, wapnia;
- Witamin: E, B2, B12;
Pyszna i zdrowa. Połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na lekką pannę cottę ;d
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda z tymi orzechami :)
OdpowiedzUsuńświetny blog, strasznie inspirujące przepisy, nie mogę się doczekać aż jakiś wypróbuje!
OdpowiedzUsuńpozdrowienia, życzę wytrwałości i wielu pomysłów :)