Składniki na 5 - 6 porcji:
- Pierś z indyka - ok. 500g
- Ryż naturalny - 100g
- Marchew - duża sztuka
- Seler - pół średniej sztuki
- Pietruszka - sztuka
- Jajo - sztuka
- Pełnoziarnista starta bułka - 1/2 szklanki
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
- Mąka graham (do zaprawienia)
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, ostra papryka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut.
- Pierś z indyka mielimy (przy okazji odkryłam, że nadaje się do tego świetnie blender ;))
- Marchew, seler, pietruszkę również miksujemy w blenderze (chyba, że ktoś lubi trzeć na tarce).
- Mięso, ryż i warzywa wrzucamy do jednej miski – dodajemy jajo, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek) – całość mieszamy.
- Z masy formujemy kulki – wrzucamy do wody z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
- Pulpeciki gotujemy przez ok. 20 minut.
- Wyjmujemy je z wody i robimy sos – dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy niewielką ilością mąki oraz doprawiamy do smaku – na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
- Do gotowego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Wartość odżywcza porcji pulpecików drobiowych (4 sztuki):
- Energia: 227 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 7,3 g
- Cholesterol: 92,2 mg
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, cynku;
- Witamin: A, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;
Super przepis i bardzo fajny blog. Będziemy tutaj stałymi bywalczyniami :)
OdpowiedzUsuńa nie lepiej byłoby dać zamiast bułki tartej zmielonego siemienia lnianego? Ma bardzo podobny wygląd, a jest zdrowszy.
OdpowiedzUsuńTeż można ;) Następnym razem będzie z siemieniem!
UsuńWOW!
OdpowiedzUsuńchce jednego pulpecika!
boskie ;)
Czy zamiast bułki, można użyć otrąb? I czy naprawdę mięso można zmielić blenderem? :) Jeżeli to prawda, to chyba przestanę kupować gotowe mielone:)
OdpowiedzUsuńOtręby też powinny się sprawdzić :) Ja mielę blenderem (kielichowym) bez żadnych problemów ;)
UsuńA czy koncentrat dodajemy do tej wody z liśćmi i zielem czy sos robimy w osobnym naczyniu bez wody? Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSos robimy na bazie wody, w której gotowały się pulpeciki ;)
UsuńPaulinko! Siedzę i patrzę sobie Twoje przepisy, które w tamtym roku odtwarzałam i nagle coś się zmieniło...pojawiły się słodycze, jakieś niezdrowe przekąski, brak energii...i wiesz co? Dostaję od Ciebie maila (po zapisaniu się na listę 55 produktów) "Brak energii". No i strzał w dziesiątkę! Motywacja mega i...poczucie, że nie jestem w tym sama :) Dzięki Ci bardzo, buziaki! :*
OdpowiedzUsuńTen ryż też dodajemy do mięsa czy podajemy go osobno?
OdpowiedzUsuńDodajemy do mięsa ;)
UsuńUwielbiam pulpety:) te są przepyszne:) z pewnością powtórzę ten przepis:) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńHej! Robie dzisiaj pulpeciki tylko mam pytanie ile wody trzeba? Dziekuje
OdpowiedzUsuńTyle żeby pokryło pulpety :)
UsuńDziekuje bardzo
OdpowiedzUsuńPulpety wyszly super i moj syn prosil o dokladke! Chetnie wykorzystam inne przepisy 😊
OdpowiedzUsuńSuper, dzieciaki lubią takie potrawy i można w nich przemycić warzywa :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA jaką kalorycznosc będzie jeśli zagęszczenie mąką ziemniaczana z wodą,zawsze do tej pory tak robilam ponieważ uwielbiam aksamitne sosy
Witaj,
UsuńOdrobinę większa, nie będzie to jakaś szalona różnica.
Pulpeciki mega dobre, robiłam już drugi raz i tym razem zapomniałam dać bułki tartej i wyszły znakomite i się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Dzięki Bogu że mamy taką Paulinkę :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO jak miło! :)
Usuńa można użyć zwykłego mielonego miesa wieprzowego?
OdpowiedzUsuńmożna ;)
UsuńBardzo fajny ciekawy i prosty przepis. Dzięki. Zrobię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuń