Serdecznie polecam zamiast ociekających tłuszczem i lukrem
sklepowych pączków! Na takiego, zmodyfikowanego pączusia można sobie pozwolić
zdecydowanie częściej i to bez większych wyrzutów sumienia ;)
Być może odbiega on zdecydowanie od tradycyjnej wersji pączka, ale dzięki temu nie jest wyłącznie źródłem pustych kalorii lecz wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Składniki na ok. 15 - 20 sztuk :
- Mąka pszenna (typ 650) - dwie szklanki
- Mąka razowa (typ 2000) - dwie szklanki
- Cukier - 5 łyżek
- Jajo - sztuka
- Masło - 25 gram
- Mleko - 1 i 1/4 szklanki
- Drożdże (świeże) - 40 gram
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy rozczyn: do ¼ szklanki letniego mleka dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i rozkruszamy drożdże – mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajo, resztę letniego mleka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja masło wrzuciłam do mleka po odlaniu części na rozczyn - zanim drożdże urosły zdążyło się rozpuścić) oraz rozczyn drożdżowy – wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut na jednolitą masę (na początku nie chce zbytnio współpracować, klei się do rąk jednak w toku wyrabiania staje się bardziej przyjazne ;)).
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy co najmniej na godzinę do wyrośnięcia.
- Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i jeszcze raz energicznie ugniatamy ciasto.
- Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki które rozpłaszczamy na dość gruby placek (ok. 2 cm) – na środek nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu, marmolady lub budyniu i dokładnie zaklejamy, formując lekko spłaszczone kulki.
- Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na jakieś 15 -20 minut do wyrośnięcia.
- Pączki pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 20 minut.
- Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem, aczkolwiek nie jest to konieczne ;)
Wartość odżywcza jednego odchudzonego pączka (waga ok. 80 - 90 g):
- Energia: 165 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 2,7 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 2,4 g
- Cholesterol: 19,5 mg
Dla porównania, wartości odżywcze tradycyjnego pączka o wadze 80 g kształtują się następująco:
- Energia: 331 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 12,4 g
- Węglowodany: 49,7 g
- Błonnik pokarmowy: 1,2 g
- Cholesterol: 116 mg
Odchudzone pączki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
Aj tam, raz do roku można zaszaleć:D Ja lubię faworki;)
OdpowiedzUsuńsuper ten pomysł z zdrowymi pączusiami ;d
OdpowiedzUsuńa czy mąka żytnia razowa może być? Mam taka mąkę na której jest napisane, że to mąka do wypieku chleba, ale w składzie napisane jest mąka żytnia razowa typ 2000. Czy mocno czuć w smaku, że bułeczki są "zdrowsze" :)?
OdpowiedzUsuńCzuć dosyć mocno ;) Z żytnią bułeczki będą jeszcze cięższe, także lepiej użyć pszennej ;)
Usuńjakie to ma być konkretnie masło? bo nigdy nie wiem, wiem tylko, że na pewno nie margaryna typu Kasia etc.
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsze masło bez domieszek tłuszczów roślinnych, np. masło extra.
UsuńA czy można zastąpić masło olejem i jeśli tak to w jakiej proporcji?:)
UsuńSuper pomysł :) BARDZO SMACZNE POLECAM!!! Dziś się bardzo przydały ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj upieklam buleczko - paczusie, sa bardzo pyszne, moje dzieci sie zajadaly :) polecam w 100 % sprobowac :)
OdpowiedzUsuńCzy na 2 takie bułeczki mogę pozwolić sobie na śniadanie ,z szklanką ciepłego mleka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu ;)
UsuńWłaśnie upiekłam,wyszły wspaniale,bardzo polecam
OdpowiedzUsuńBułeczki rewelacja!staram sie nie jeść nic macznego w ciagu dnia,niestety nie mogłam się oprzeć, a jak już zjadłam jedną ,to musialam drugą.Mój dwulatek również się zajadał. ech,pyszne przepisy Pani Paulino.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńPozdrawiam!
Czy moge użyć mąki pszennej typ 500 zamiast typu 650?
OdpowiedzUsuńTak, może być
Usuńte Pani przepisy wciągnęły mnie na całego :))) straciłam rachubę ile już wypróbowałam :)))) Pączki rewelacyjne gorąco polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis wspaniały!! Pierwszy raz pracowałam z drożdżami, jestem zachwycona. Wyszły jak z cukierni! DZIĘKUJĘ!! twoje przepisy są wspaniałe, codziennie z nich korzystam!!
OdpowiedzUsuńAle miło :)
Usuńczy mozna uzyc wylacznie maki orkiszowej zamiast podanych w przepisie?
OdpowiedzUsuńChodzi o jasną mąkę orkiszową czy pełnoziarnistą?
Usuń