Paulina Styś-Nowak dnia 2013/01/12

Owsianka waniliowa

Składniki na porcję:

  • Płatki owsiane - 3 łyżki
  • Mleko - szklanka
  • Banan - 1/2 sztuki
  • Suszone daktyle (posiekane) - kilka sztuk
  • Migdały (płatki) - łyżka
  • Wanilia - 1/2 laski

*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić napojem sojowym bądź ryżowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę, z której wyjęliśmy ziarenka wrzucamy do mleka - podgrzewamy przez kilka minut ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  • Z mleka wyjmujemy kawałki laski wanilii.
  • Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojone banany, daktyle i płatki migdałów.


Wartość odżywcza porcji owsianki:

  • Energia: 396 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 63 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 18,4 mg


Owsianka waniliowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;



Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

7 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie, wyobrażam sobie jak pachnie!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności!
    i do tego zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. waniliowa pyszność śniadaniowa <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakoś nie mogę się przyzwyczaić do owsianek.. Jednak coraz bardziej czuję, że powinnam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko prawdziwa wanilia znów u mnie zagości, to będzie pierwsze danie do której jej użyję!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy laskę wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatecznie można, najlepiej ekstraktem z wanilii :)

      Usuń