Składniki na 12 sztuk:
- Puszka czerwonej fasoli
- Orzechy włoskie (posiekane) - trzy łyżki
- Rodzynki - 3 łyżki
- Suszone morele (posiekane) - trzy łyżki
- Kakao gorzkie - dwie łyżki
- Cukier - 4 łyżki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cynamon - łyżeczka
- Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- Jaja - dwie sztuki
- Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Mieszamy ze sobą składniki suche (fasolę, orzechy, suszone owoce, kakao, cukier, proszek do pieczenia, cynamon).
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajo, jogurt naturalny).
- Mieszamy suche składniki z mokrymi.
- Ciasto wykładamy do wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia foremek na muffinki.
- Muffinki pieczemy w temp. 180˚C przez 25 minut.
- Przygotowujemy polewę czekoladową, roztapiając gorzką czekoladę w łaźni wodnej.
Wartość odżywcza jednej muffinki fasolowej:
- Energia: 114 kcal
- Białko: 4,2 g
- Tłuszcz: 4,8 g
- Węglowodany: 15,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,2 g
- Cholesterol: 36,8 mg
Muffinki fasolowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu;
- Witamin: A, B2, B12, kwasu foliowego;
Muszę takie koniecznie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Uwielbiam fasolowe wypieki
OdpowiedzUsuńNie chce sie wymadrzac,ale e morelki moglyby byc nie siarkowane czyli koloru bardzo ciemnego,takie sa najzdrowsze!A przepis godny uwagi,zaraz wyprobuje.Dzieki!
OdpowiedzUsuńdwa dni temu kupiłam puszkę fasoli z myślą upieczenia babeczek:-)
OdpowiedzUsuńCzy cukier można zastąpić stewią? ;) Mam taką w płynie, ale nie wiem, czy wtedy wypiek się uda...
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, ale obawiam się, że muffinki będą miały gorzki posmak.
UsuńCzy można zastąpić cukier miodem? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
UsuńMyslę, że tak. Proszę dać 3 łyżki.
UsuńCzy można zrobić jako ciasto w tortownicy?:) Jak długo wtedy piec?:)
OdpowiedzUsuńSkorzystaj z tego przepisu :)
Usuńhttps://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/02/dietetyczne-ciasto-dla-czekoladoholika.html
Czy można zamiast fasoli z puszki użyć suchej? Ile wtedy należy użyć takiej fasoli i czy konieczne będzie dodanie np. wody? bo wydaje mi się że ta fasola z puszko jest bardziej wodnista
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Użyłabym takiej samej ilości, przy czym fasola musi być dobrze ugotowana.
UsuńA czy można użyć białej fasoli w puszce
OdpowiedzUsuńZrobię i przekonam do nich mojego chłopaka :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńI jak, udało się? :)
UsuńPozdrawiam!
Czy można zrobić te muffinki w formie dużej babki? Jako muffinki sprawdziły się rewelacyjnie - rodzina zachwycona :)
UsuńNie próbowałam ;)
UsuńMuffinki fantastyczne, bez czekolady na wierzchu też są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńMuffinki rewelacja :) wszystkim domownikom smakowały :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam. Babeczki świetne kiedy mnie najdzie ochota to robię :)Mam pytanie co do fasoli, czy czerwoną fasolę można zastąpić czarna fasolą? Przez pomyłkę kupiłam:)z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm, na 100% nie mam pewności, ale pewnie bym spróbowała. Najwyżej będą miały inną strukturę.
UsuńDziękuję za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńDzien dobry, czy takie muffinki mozna zamrozic? P.S. Blog rewelacyjny, odkrylam kilka dni temu i juz zrobilam dyniowa granole - jest wspaniala! Gratuluje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam.
UsuńDziękuję! :)
UsuńDzis zrobilam - wyszly pyszne! Wszystkim polecam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, przepyszne!!! W pracy wszystkim smakowało 😉. Czas przekonać męża 😉
OdpowiedzUsuń