Paulina Styś-Nowak dnia 2013/01/19

Muffinki fasolowe (bez grama mąki!)

Składniki na 12 sztuk:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Orzechy włoskie (posiekane) - trzy łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Suszone morele (posiekane) - trzy łyżki
  • Kakao gorzkie - dwie łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cynamon - łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Jaja - dwie sztuki
  • Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki




Sposób przygotowania:

  • Fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  • Mieszamy ze sobą składniki suche (fasolę, orzechy, suszone owoce, kakao, cukier, proszek do pieczenia, cynamon).
  • W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajo, jogurt naturalny).
  • Mieszamy suche składniki z mokrymi.
  • Ciasto wykładamy do wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia foremek na muffinki.
  • Muffinki pieczemy w temp. 180˚C przez 25 minut.
  • Przygotowujemy polewę czekoladową, roztapiając gorzką czekoladę w łaźni wodnej.

Wartość odżywcza jednej muffinki fasolowej:

  • Energia: 114 kcal
  • Białko: 4,2 g
  • Tłuszcz: 4,8 g
  • Węglowodany: 15,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,2 g
  • Cholesterol: 36,8 mg

Muffinki fasolowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu;
  • Witamin: A, B2, B12, kwasu foliowego;


28 komentarzy:

  1. Muszę takie koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie :) Uwielbiam fasolowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chce sie wymadrzac,ale e morelki moglyby byc nie siarkowane czyli koloru bardzo ciemnego,takie sa najzdrowsze!A przepis godny uwagi,zaraz wyprobuje.Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. dwa dni temu kupiłam puszkę fasoli z myślą upieczenia babeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cukier można zastąpić stewią? ;) Mam taką w płynie, ale nie wiem, czy wtedy wypiek się uda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale obawiam się, że muffinki będą miały gorzki posmak.

      Usuń
    2. Czy można zastąpić cukier miodem? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

      Usuń
    3. Myslę, że tak. Proszę dać 3 łyżki.

      Usuń
  6. Czy można zrobić jako ciasto w tortownicy?:) Jak długo wtedy piec?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystaj z tego przepisu :)

      https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/02/dietetyczne-ciasto-dla-czekoladoholika.html

      Usuń
  7. Czy można zamiast fasoli z puszki użyć suchej? Ile wtedy należy użyć takiej fasoli i czy konieczne będzie dodanie np. wody? bo wydaje mi się że ta fasola z puszko jest bardziej wodnista

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Użyłabym takiej samej ilości, przy czym fasola musi być dobrze ugotowana.

      Usuń
  8. A czy można użyć białej fasoli w puszce

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię i przekonam do nich mojego chłopaka :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak, udało się? :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy można zrobić te muffinki w formie dużej babki? Jako muffinki sprawdziły się rewelacyjnie - rodzina zachwycona :)

      Usuń
  10. Muffinki fantastyczne, bez czekolady na wierzchu też są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinki rewelacja :) wszystkim domownikom smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Babeczki świetne kiedy mnie najdzie ochota to robię :)Mam pytanie co do fasoli, czy czerwoną fasolę można zastąpić czarna fasolą? Przez pomyłkę kupiłam:)z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, na 100% nie mam pewności, ale pewnie bym spróbowała. Najwyżej będą miały inną strukturę.

      Usuń
  14. Dzien dobry, czy takie muffinki mozna zamrozic? P.S. Blog rewelacyjny, odkrylam kilka dni temu i juz zrobilam dyniowa granole - jest wspaniala! Gratuluje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzis zrobilam - wyszly pyszne! Wszystkim polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam wczoraj, przepyszne!!! W pracy wszystkim smakowało 😉. Czas przekonać męża 😉

    OdpowiedzUsuń