Składniki na dwie porcje:
Duszona ryba z warzywami:
- Filet z mintaja - dwa po ok. 100 g
- Marchew - średnia sztuka
- Seler - kawałek
- Pietruszka - średnia sztuka
- Por - kawałek
- Brukuł - ok. 150 g
- Bulion warzywny
- Natka pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Ryż cytrynowy:
- Ryż naturalny - 100 - 150 g
- Bulion warzywny - do ugotowania ryżu
- Sok z 1/4 cytryny
- Skórka starta z połowy cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki - doprawiamy solą i pieprzem.
- Na dni garnka wlewamy bulion warzywny - wrzucamy do niego rozdrobnione warzywa - dusimy aż warzywa zaczną mięknąć.
- Wówczas dodajemy kawałki ryby i dusimy przez ok. 10 minut (w razie potrzeby dolewamy jeszcze bulionu) - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną rozmarynu.
- Jednocześnie przygotowujemy ryż - zagotowujemy bulion (ilość, która praktycznie całkowicie wsiąknie podczas gotowania) i wsypujemy do niego ryż (bez woreczka!).
- Gotujemy do miękkości - następnie dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą kurkumy (dla nadania żółtej barwy).
- Nakładamy ryż oraz warzywa z rybą na talerz - oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza porcji duszonej ryby z warzywami i ryżem cytrynowym:
- Energia: 338 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 3,3 g
- Węglowodany: 62 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 71 mg
Duszona ryba z warzywami i ryżem cytrynowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;
Risotto gotuje sie troche inaczej (dolewa sie bulion po chochelce do ryzu, az wszystko sie wchlonie - no i nie moze to byc jakikolwiek ryz), ale propozycja ogolnie smaczna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńLuuubię to... :)
OdpowiedzUsuń