Składniki na trzy porcje:
Kotleciki warzywno - pieczarkowe:
- Marchew - dwie średnie sztuki
- Pietruszka - sztuka
- Seler - mały kawałek
- Kalafior - ok. 350 g
- Pieczarki - 6 średnich sztuk
- Starta ciemna bułka - 2/3 szklanki
- Jajo - sztuka
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie;
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa rozdrabniamy i gotujemy na parze.
- Rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelcem - dodajemy jajo i startą bułkę i drobno posiekane pieczarki (wcześniej obrane i sparzone) - masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
- Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180˚.
Kotleciki dobrze komponują się z ugotowaną kaszą jęczmienną oraz pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek lub lekkim sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza tak skomponowanego dania:
- Energia: 363 kcal
- Białko: 14,5 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 78 g
- Błonnik pokarmowy: 12,4 g
- Cholesterol: 64,8 mg
Kotleciki warzywne z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
muszę spróbować bo lubię takie alternatywne smakowitości :)
OdpowiedzUsuńZamiast półki lepiej zetrzeć bułkę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam takie warzywne kotleciki, ale jednak często mi się rozpadają. Twoje wyglądają tak apetycznie... Chyba będę musiała ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńJutro robię:) koniecznie...
OdpowiedzUsuńrewelacyjny blog! ;)
OdpowiedzUsuńbędę tu często zaglądać!
Serdecznie zapraszam ;)
Usuńświetny blog ! :) zainspirowałaś mnie, jutro na obiad przyrządzę właśnie takie kotleciki, a raczej spróbuję.. hehe :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygladaja pieknie:) Moze jakas sugestia na pasujacy do takiego dania sos?
OdpowiedzUsuńCo prawda nie próbowałam ale myślę, że pysznie smakowałyby z sosem fasolowo - pomidorowym (puszka fasoli konserwowej, pomidory w puszce - miksujemy, doprawiamy do smaku i gotowe) :)
UsuńCzy w tym przepisie bułkę tartą można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńPaulinko, te 363 cal. to wartość odżywcza całego dania, wraz z kaszą , tak jak na zdjęciu , dobrze rozumiem ?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam :)
Dokładnie tak :)
Usuńa ile wtedy tej kaszy?
Usuńok. 50g(przed gotowaniem)
UsuńIle kcal ma 1 taki kotlecik?
OdpowiedzUsuń90 kcal :)
UsuńWitam, czy warzywa mozna podgotowac normalnie? zamiast na parze? prosze o odpowiedz!
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńPo upieczeniu nawet po 30min, miekkie, nie spiekaja sie, dlaczego,? Powinny byc konsystencji do krojenia
OdpowiedzUsuń