Paulina Styś-Nowak dnia 2012/12/05

Kotleciki warzywno - pieczarkowe

Składniki na trzy porcje:


Kotleciki warzywno - pieczarkowe:
  • Marchew - dwie średnie sztuki
  • Pietruszka - sztuka
  • Seler - mały kawałek
  • Kalafior - ok. 350 g
  • Pieczarki - 6 średnich sztuk
  • Starta ciemna bułka - 2/3 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie;



Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa rozdrabniamy i gotujemy na parze.
  • Rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelcem - dodajemy jajo i startą bułkę i drobno posiekane pieczarki (wcześniej obrane i sparzone) - masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  • Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180˚.

Kotleciki dobrze komponują się z ugotowaną kaszą jęczmienną oraz pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek lub lekkim sosem pomidorowym.

 

Wartość odżywcza tak skomponowanego dania:

  • Energia: 363 kcal
  • Białko: 14,5 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 78 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,4 g
  • Cholesterol: 64,8 mg


Kotleciki warzywne z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;




Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

21 komentarzy:

  1. muszę spróbować bo lubię takie alternatywne smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast półki lepiej zetrzeć bułkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie warzywne kotleciki, ale jednak często mi się rozpadają. Twoje wyglądają tak apetycznie... Chyba będę musiała ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię:) koniecznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny blog! ;)
    będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog ! :) zainspirowałaś mnie, jutro na obiad przyrządzę właśnie takie kotleciki, a raczej spróbuję.. hehe :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja pieknie:) Moze jakas sugestia na pasujacy do takiego dania sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda nie próbowałam ale myślę, że pysznie smakowałyby z sosem fasolowo - pomidorowym (puszka fasoli konserwowej, pomidory w puszce - miksujemy, doprawiamy do smaku i gotowe) :)

      Usuń
  8. Czy w tym przepisie bułkę tartą można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
  9. Paulinko, te 363 cal. to wartość odżywcza całego dania, wraz z kaszą , tak jak na zdjęciu , dobrze rozumiem ?
    Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile kcal ma 1 taki kotlecik?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy warzywa mozna podgotowac normalnie? zamiast na parze? prosze o odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
  12. Po upieczeniu nawet po 30min, miekkie, nie spiekaja sie, dlaczego,? Powinny byc konsystencji do krojenia

    OdpowiedzUsuń