Składniki na keksówkę:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 2 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 - szklanka
- Dynia (zmiksowana lub strata) - 3 szklanki
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Daktyle suszone - 100 g
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cynamon, gałka muszkatołowa - po łyżeczce
- Imbir - pół łyżeczki
- Pestki dyni - do posypania
Sposób przygotowania:
- Dynię miksujemy za pomocą blendera lub trzemy na tarce na grubych oczkach (zdecydowanie polecam miksowanie ;)).
- Daktyle siekamy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy - najłatwiej jest to zrobić ręką.
- Ciasto nakładamy do formy i posypujemy pestkami dyni.
- Ciasto pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 50 minut.
Wartość odżywcza porcji ciasta dyniowego:
- Energia: 297 kcal
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik pokarmowy: 3,7 g
- Cholesterol: 0 mg
Ciasto dyniowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, PP;
ciasto z dyni, pycha! dodatek daktyli mi się podoba!:))
OdpowiedzUsuństruktura taka jaką lubię
OdpowiedzUsuńDodatek daktyli musiał ciekawie wpłynąć na smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMożna zamiast cukru użyć miodu ?;) Jeśli tak to jakiego ?:P
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, np. wielokwiatowego ;) Aczkolwiek dzisiaj zwiększyłabym po prostu ilość daktyli do 150 gram z czego 100 g zmiksowałabym po 10 minutowym namoczeniu w ciepłej wodzie (oczywiście wodę odlewamy) ;)
UsuńJaką mąkę bezglutenową mogę wykorzystać zamiast pszennej ?
OdpowiedzUsuńJaką bezglutenową mąkę można dać do tego przepisu ? Proszę o podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować dwie szklanki gryczanej i szklankę ryżowej ;)
Usuńczy mogę dodać taki mus z dyni? (wcześniej ugrillowanej i zblendowanej)?
OdpowiedzUsuńTak, do ciasta trzeba dodać mus z dyni (może być wcześniej ugrillowana, upieczona lub uduszona ;)
Usuńa 1 porcja to, tak jak w pozostałych przepisach, 1/10 formy?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonej dyni, w kostkę?
Myślę, że powinno się udać :)
UsuńCzy używamy dyni surowej czy pieczonej?
OdpowiedzUsuńSurowej ;) Napisałabym o pieczeniu :)
Usuń