Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/01

Ciasto dyniowe z daktylami

Składniki na keksówkę:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 2 szklanki
  • Mąka pszenna typ 500 - szklanka
  • Dynia (zmiksowana lub strata) - 3 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Daktyle suszone - 100 g
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon, gałka muszkatołowa - po łyżeczce
  • Imbir - pół łyżeczki
  • Pestki dyni - do posypania

Sposób przygotowania:

  • Dynię miksujemy za pomocą blendera lub trzemy na tarce na grubych oczkach (zdecydowanie polecam miksowanie ;)).
  • Daktyle siekamy w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy - najłatwiej jest to zrobić ręką.
  • Ciasto nakładamy do formy i posypujemy pestkami dyni.
  • Ciasto pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 50 minut.

Wartość odżywcza porcji ciasta dyniowego:

  • Energia: 297 kcal
  • Białko: 4,3 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,7 g
  • Cholesterol: 0 mg


Ciasto dyniowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, PP;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. ciasto z dyni, pycha! dodatek daktyli mi się podoba!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek daktyli musiał ciekawie wpłynąć na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zamiast cukru użyć miodu ?;) Jeśli tak to jakiego ?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, np. wielokwiatowego ;) Aczkolwiek dzisiaj zwiększyłabym po prostu ilość daktyli do 150 gram z czego 100 g zmiksowałabym po 10 minutowym namoczeniu w ciepłej wodzie (oczywiście wodę odlewamy) ;)

      Usuń
  4. Jaką mąkę bezglutenową mogę wykorzystać zamiast pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką bezglutenową mąkę można dać do tego przepisu ? Proszę o podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dwie szklanki gryczanej i szklankę ryżowej ;)

      Usuń
  6. czy mogę dodać taki mus z dyni? (wcześniej ugrillowanej i zblendowanej)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do ciasta trzeba dodać mus z dyni (może być wcześniej ugrillowana, upieczona lub uduszona ;)

      Usuń
  7. a 1 porcja to, tak jak w pozostałych przepisach, 1/10 formy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam!
    Czy można użyć mrożonej dyni, w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy używamy dyni surowej czy pieczonej?

    OdpowiedzUsuń