Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/31

Krem dyniowy z grzankami i pestkami

 

Składniki na trzy porcje:

  • Dynia - ok. 800 g (waga obranej dyni)
  • Włoszczyzna - ok. 400 - 500 g
  • Cebula - pół sztuki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Chleb graham lub razowy - 3 kromki
  • Pestki dyni - 3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki + mała łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka;


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy bulion, gotując włoszczyznę do miękkości.
  • Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, na którym podsmażamy przez ok. 5 minut pokrojone w kosteczkę czosnek i cebulę.
  • Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię - całość zalewamy 1,5 szklanki wywaru z warzyw i gotujemy do miękkości.
  • Przygotowujemy grzanki: kroimy kromki chleba w kosteczki i zalewamy łyżeczką oleju rzepakowego - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190˚C i pieczemy przez ok. 10 minut.
  • Gdy dynia będzie miękka miksujemy ją blenderem na gładką masę (jeżeli krem będzie za gęsty dolewamy jeszcze odpowiednią ilość wywaru).
  • Krem doprawiamy do smaku.
  • Nakładamy na talerz, wrzucamy grzanki i pestki dyni.


 Wartość odżywcza porcji kremu dyniowego z grzankami i pestkami:

  • Energia: 232 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 37 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 0 mg


 Krem dyniowy z grzankami i pestkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu;
  • Witamin: A, E, C,  B2, B6,  kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Wygląda super ciekawie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny :) Uwielbiam ten krem, zawsze tak miło rozgrzewa, i jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój blog to istna skarbnica fenomenalnych przepisów! Koniecznie muszę wypróbować większość z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowa zupa to istne lekarstwo na jesienne smutki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam tą dokładność, zwłaszcza w wytycznych co do oleju rzepakowego ;) Do wartości kremu dyniowego dodałabym w takim razie jeszcze to, że jest bogaty w omega-3 , bo już dwie łyżki oleju rzepakowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie, a tu jest "dwie łyżki plus łyżeczka" :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham krem z dyni. Mam jednak pytanie, co należy zrobić z włoszczyzną? Zblendować razem z dynią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie nie wykorzystujemy włoszczyzny do przygotowania zupy. Zawsze można ją wykorzystać do upieczenia domowego pasztetu ;)

      Usuń