Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/18

Keks bananowo - czekoladowy

Składniki na keksówkę:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1,5 szklanki
  • Banany (dojrzałe) - 3 sztuki
  • Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) - połowa tabliczki
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • Jaja - dwie sztuki
  • Orzechy laskowe - 100 g
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • Miód - 2 "czubate" łyżki  
  • Płatki owsiane - do posypania (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

  • Banany miksujemy za pomocą blendera lub rozgniatamy widelcem.
  • Orzechy i czekoladę siekamy (nie za mocno).
  • Ubijamy na sztywno pianę z białek - do piany dodajemy stopniowo żółtka, olej i miód.
  • Do miski z jajami wsypujemy mąkę, sodę, rozgniecione banany i posiekane orzechy oraz czekoladę - wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do keksówki i oprószamy płatkami owsianymi.
  • Pieczemy w temp. 180˚ przez ok. 50 minut.

Wartość odżywcza porcji keksa bananowo - czekoladowego:

  • Energia: 331 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 54 mg


Keks bananowo - czekoladowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;

Podziękowania dla Szymona za dokładnie mieszanie ;)

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

33 komentarze:

  1. Pyszne są te ciasta z bananem, takie wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie szukałam takiego przepisu! :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast oleju można dać oliwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, aczkolwiek do wypieków warto zaopatrzyć się w olej rzepakowy gdyż jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury przez dłuższy czas ;)

      Usuń
  4. Bardzo dobry keks, tylko trochę mnie przeraża ta kaloryczność-ale wiem, że to zdrowe kalorie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - dodatek orzechów i czekolady zrobił swoje ;)

      Usuń
  5. Odkryłam Pni blog od niedawna i systematycznie testuje przepisy i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Przejrzyście napisane i zawsze danie czy wypieki wychodzą :) Bardzo dziękuje za te inspiracje i mam nadzieje ze będzie ich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wymiarow ma keksowka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)

      Usuń
  7. Witam, czy mogłabym poprosic o dietetyczny przepis na keks bananowy, ale bez czekolady i orzechow?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast mąki pszennej razowej można użyć pszennej graham albo razowej żytniej?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy soda oczyszczona nadaje się do takiego typu wypieków? Wyczytałam, że sody używa się raczej z czymś kwaśnym (śmietana, maślanka, cytryna itp) i w wyższej temperaturze (200 - 220 stopni).

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile to jest porcja tego ciasta? Czasem podajesz np 1/10 ciasta i wartość energetyczną i to jest super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy orzechy laskowe można zastąpić innymi, np. orzechami włoskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ciasto po upieczeniu jest wilgotne czy raczej suche?

      Usuń
    2. Oj dawno go już nie robiłam, ale kojarzy mi się, że raczej suche

      Usuń
  12. ile porcji ma jedna keksówka ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto piekę już kolejny raz, ma lekką słodycz, a te kawałki czekolady i orzechów są boskie :) Smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie upiekłam ten keks ale nie jest tak ciemny pomimo tego że miałam trochę więcej czekolady niż pół tabliczki czy tam czasem nie było kakao?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam! Czy zamiast gorzkiej czekolady mogę dodać np. 2 łyżeczki gorzkiego kakao?

    OdpowiedzUsuń
  16. Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Paulino skąd pani bierze siły żeby odpowiadać na te debilno-infantylne pytania?

    OdpowiedzUsuń
  19. Pani Paulino skąd pani bierze siły żeby odpowiadać na te debilno-infantylne pytania

    OdpowiedzUsuń