Taka owsianka stanowi świetną alternatywę dla nudnych kanapek na śniadanie. Jest źródłem sporych ilości błonnika (nie wspominając o mnóstwie witamin i składników mineralnych), dzięki czemu syci na długi czas i daje mnóstwo energii niezbędnej do pozytywnego rozpoczęcia dnia. Wbrew pozorom przyrządzenie jej nie wymaga wcześniejszego zrywania się z łóżka - większość rzeczy można przygotować dzień wcześniej - płatki zalać mlekiem by rano tylko zagotować, a owoce obrać ze skórki i pokroić, by rano jedynie wyjąć z lodówki i wrzucić do talerza ;)
Składniki na porcję:
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Mleko - szklanka*
- Jabłko (małe) - pół sztuki
- Banan - pół sztuki
- Winogrona czerwone - kilka gronek
- Płatki migdałów - łyżka
- Cynamon - szczypta
*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane i cynamon wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
- Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojone owoce i płatki migdałów.
Wartość odżywcza porcji owsianki:
- Energia: 421 kcal
- Białko: 15,5 g
- Tłuszcz: 13 g
- Węglowodany: 66 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Cholesterol: 18,4 mg
Sycąca owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;
Dzień dobry. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do Akcji owsiankowej.. Jednak zanim go zaakceptuję proszę o dodanie do wpisu banerka akcji.
OdpowiedzUsuńNajlepsza owsianka jaką w życiu jadłem :) Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pełnowartościowe, rozgrzewające śniadanie :) Uwielbiam owsiankę!
OdpowiedzUsuń