Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/30

Baton musli z nutką czekolady

Batony musli są idealną propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek – można je przygotować w większych ilościach gdy mamy więcej wolnego czasu i przechowywać po to, by później w biegu zapakować do torebki i wykorzystać jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Batoniki własnej roboty są lepsze z uwagi na to, że tak naprawdę wiemy co jemy – nie są przesycone nadmierną ilością sztucznych dodatków i  konserwantów, a ponadto możemy wykorzystać ulubione dodatki i skomponować batonik najlepszy dla siebie pod względem smakowym ;)


Batoniki można przechowywać w hermetycznym pojemniczku albo zawinięte w folię spożywczą przez ok. 5 – 6 dni, lub zamrozić na okres 1 miesiąca.


Składniki na 10 batonów:

  • Płatki owsiane - szklanka
  • Płatki żytnie - szklanka
  • Migdały (posiekane) - pół szklanki
  • Nasiona słonecznika - pół szklanki
  • Miód - pół szklanki
  • Gorzka czekolada - 6 tafelków

Sposób przygotowania:

  • Płatki, migdały i nasiona słonecznika rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i opiekamy przez ok. 10 minut.
  • Miód wlewamy do rondelka i gotujemy do momentu wrzenia - do miodu wrzucamy uprażone musli i posiekaną czekoladę.
  • Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki były obklejone miodem.
  • Musli wykładamy na blaszkę do pieczenia i dokładnie ugniatamy za pomocą łopatki lub noża - ubite musli przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim ciężką książkę ;)
  • Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 1 godzinę).
  • Kroimy na batoniki za pomocą ostrego noża.

Wartość odżywcza jednego batonika musli:

  • Energia: 220 kcal
  • Białko: 4,8 g
  • Tłuszcz: 7,8 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,2 g
  • Cholesterol: 0 mg

Batony musli z nutką czekolady są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. czy płatki zytnie można zastąpić jeczmiennymi? czy 6 tafelkow czekolady to 6 kostek czy paskow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki żytnie można zastąpić jęczmiennymi. 6 tafelków to 6 kostek ;)

      Usuń
  2. Mniam. Zjadlabym z ochita ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest możliwe "uzdrowienie" rożków z serem? Uwielbiam ich smak, dlatego dość często robię je w wersji mini. Do sera dodaje stewie zamiast cukru. Mogę zrobić coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy da radę zamienić na coś czekoladę lub w ogóle jej nie dodawać? czy wtedy wyjdą batoniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam wystarczająco dużo miodu. Mogę go wymieszać z syropem z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dodać orzechów włoskich? Jeśli tak, czy je też trzeba opiekac?

    OdpowiedzUsuń
  7. A co zrobić jeśli batoniki wychodzą za twarde?
    Robiłam je już kilka razy i raz wychodzą idealne, a raz tak twarde, że trudno je ugryźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm.. może to kwestia różnicy w rozdrobnieniu składników?

      Usuń
  8. Zrobiłam, pyszne!!! Tylko zamiast czekolady dodałam garść pokruszonego ziarna kakaowca. Wyszły bardzo chrupiące. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podgrzewając miód traci się wartości odżywcze :(.
    Czym można w takim razie go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód skleja tutaj całość, obawiam się, że ciężko będzie go zastąpić

      Usuń
  10. Batoniki tak pyszne, że nawet mój 6 letni synek się zajadał (a myślałam, ze go nie przekonam do zdrowych słodyczy). Maż tez był zachwycony, powiedział, ze są lepsze niż niejedne ciastka ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy miód nie traci swoich wartości po zagotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można zastąpić miód, ponieważ traci swoje właściwości np. syropem daktylowym?

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy można pół na pół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę próbować, trudno mi powiedzieć jak to wyjdzie. Najwyżej będzie granola do jogurtu i mleka ;)

      Usuń
    2. Wyszło nawet dobrze, tylko przy krojeniu się trochę rozleciały i posklejałem je na nowo np. na mini szyszki. Przyszedł mi do głowy pomysł aby właśnie je zrobić,tylko zastanawiam się czy lepić z ciepłej czy chłodnej masy.

      Usuń
    3. Lepiej z ciepłej, jak będą stygły to się bardziej "utwardzą". Z chłodnej już nie będą się tak lepić.

      Usuń
  14. u mnie te batony od kiedy je robię a to już dobre 2 lata robią furrorę. W ogóle Twoje przepisy Paulino są rewelacyjne! Tak proste i bez wymyślnych składników, co zawsze mnie zniechęcało do robienia czegokolwiek. Twoje przepisy sa naprawdę fantastyczne! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń