Muffinki dyniowo - czekoladowe mogą stanowić nie tylko świetny deser, ale także pełnowartościowe drugie śniadanie, które łatwo zapakować do torebki czy plecaka.
Wykorzystując miąższ z dyni absolutnie nie wyrzucaj pestek! Jest to najcenniejszy składnik dyni, obfitujący w magnez, żelazo, cynk oraz witaminę E, nie wspominając o zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). „Obróbka” pestek jest bardzo prosta – wystarczy oddzielić je od niejadalnego miąższu, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby pestki się nie dotykały. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 70˚C i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez godzinę.
Składniki na 12 sztuk:
- Mąka graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
- Płatki owsiane górskie - 1 szklanka
- Cukier - 1/4 szklanki
- Suszone daktyle - garść (posiekane)
- Dynia - 1 i 1/2 szklanki miąższu pokrojonego w kostkę
- Jajo - jedna sztuka
- Białko jaja - jedna sztuka
- Mleko - 1/4 szklanki
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Gorzka czekolada - 6 tafelków
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa - po łyżeczce
Sposób przygotowania:
- Dynię miksujemy za pomocą blenedera.
- Mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, płatki owsiane, daktyle, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy).
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajo, mleko, olej).
- Mieszamy suche składniki z mokrymi.
- Do ciasta dodajemy zblendowaną dynię oraz posiekaną czekoladę - całość mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia foremek na muffinki.
- Muffinki pieczemy w temp. 190˚C przez 25 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki dyniowo - czekoladowej:
- Energia: 188 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 34 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 18,4 mg
Aromatyczne muffinki dyniowo - czekoladowe dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, B1, B2, kwasu foliowego, PP;
Pychota! Zrobiłam szybko i równie szybko zniknęły. :) Nawet chłopak, który nie lubi zdrowych wynalazków, pokiwał z uznaniem głową i przyznał, że smakuje jak murzynek. Będzie nie raz pieczone. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńSama muszę powtórzyć ten przepis - akurat dzisiaj będę otwierać ogromną dynię ;)
Czy bez daktyli muffiny z tego przepisu też wyjdą?
UsuńWyjdą, ale będą zdecydowanie mniej słodkie ;)
Usuńa dlaczego oddzielamy białko od jajka?
OdpowiedzUsuńA gdzie jest tak napisane? ;)
UsuńW składnikach jest napisane - jajo, a niżej białko jaja... Czy chodzi o jedno jajko?:-)
OdpowiedzUsuńChodzi o jedno całe jajo i dodatkowo białko z drugiego jajka ;)
UsuńAaaaa, czy te białko należy ubić?
OdpowiedzUsuńnie ;)
UsuńWyszły pyszne!:)
UsuńPiec to na termoobiegu czy góra-dól?
OdpowiedzUsuń