Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/29

Aromatyczne muffinki dyniowo - czekladowe

 Muffinki dyniowo - czekoladowe mogą stanowić nie tylko świetny deser, ale także pełnowartościowe drugie śniadanie, które łatwo  zapakować do torebki czy plecaka.

Wykorzystując miąższ z dyni absolutnie nie wyrzucaj pestek! Jest to najcenniejszy składnik dyni, obfitujący w magnez, żelazo, cynk oraz witaminę E, nie wspominając o zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). „Obróbka” pestek jest bardzo prosta – wystarczy oddzielić je od niejadalnego miąższu, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby pestki się nie dotykały. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 70˚C i suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez godzinę.




Składniki na 12 sztuk:

  • Mąka graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
  • Płatki owsiane górskie - 1 szklanka
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Suszone daktyle - garść (posiekane)
  • Dynia - 1 i 1/2 szklanki miąższu pokrojonego w kostkę
  • Jajo - jedna sztuka
  • Białko jaja - jedna sztuka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Gorzka czekolada - 6 tafelków
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa - po łyżeczce

Sposób przygotowania:

  • Dynię miksujemy za pomocą blenedera.
  • Mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, płatki owsiane, daktyle, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy).
  • W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajo, mleko, olej).
  • Mieszamy suche składniki z mokrymi.
  • Do ciasta dodajemy zblendowaną dynię oraz posiekaną czekoladę - całość mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia foremek na muffinki.
  • Muffinki pieczemy w temp. 190˚C przez 25 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki dyniowo - czekoladowej:

  • Energia: 188 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 18,4 mg

Aromatyczne muffinki dyniowo - czekoladowe dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, B2, kwasu foliowego, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy:

  1. Pychota! Zrobiłam szybko i równie szybko zniknęły. :) Nawet chłopak, który nie lubi zdrowych wynalazków, pokiwał z uznaniem głową i przyznał, że smakuje jak murzynek. Będzie nie raz pieczone. Dziękuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :)

      Sama muszę powtórzyć ten przepis - akurat dzisiaj będę otwierać ogromną dynię ;)

      Usuń
    2. Czy bez daktyli muffiny z tego przepisu też wyjdą?

      Usuń
    3. Wyjdą, ale będą zdecydowanie mniej słodkie ;)

      Usuń
  2. a dlaczego oddzielamy białko od jajka?

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach jest napisane - jajo, a niżej białko jaja... Czy chodzi o jedno jajko?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o jedno całe jajo i dodatkowo białko z drugiego jajka ;)

      Usuń
  4. Aaaaa, czy te białko należy ubić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piec to na termoobiegu czy góra-dól?

    OdpowiedzUsuń