Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/22

Razowe pierożki z jagodami

Składniki na 3 porcje:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) – dwie szklanki
  • Jajo – sztuka
  • Woda – ok. pół szklanki
  • Jagody – szklanka
  • Cukier – dwie łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Miód – łyżeczka
  • Cynamon – pół łyżeczki



Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy nadzienie: do jagód wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną – wszystko mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto: zagniatamy mąkę z jajkiem i wodą – wodę należy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wykrawamy krążki.
  • Krążki nadziewamy farszem jagodowym i starannie zaklejamy wzdłuż brzegów.
  • Pierogi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 12 – 20 minut w zależności od grubości ciasta.
  • Przygotowujemy polewę: jogurt mieszamy z miodem i cynamonem.
  • Ugotowane pierożki polewamy jogurtem i zajadamy ze smakiem ;)

Wartość odżywcza jednej porcji pierożków razowych z jagodami (5 sztuk):

  • Energia: 310 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 61 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 109,5 mg

Razowe pierożki z jagodami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, żelaza;
  • Witamin: kwasu foliowego, E, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. Ktoś skopiował sobie ten przepis i wkleił jako swój na facebooka pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jagody mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą na pewno bardziej "ciapowate" - wówczas trzeba dać więcej mąki ziemniaczanej ;)

      Usuń
  3. Bardzo dobre pierożki :) a polewa.... zaskakująco wyśmienita. Dzieciaki moje uwielbiają pierogi z jagodami, a taka zmiana (na zdowszą wersję) przeszła bez problemu. Wręcz odwrotnie - przy połnej aprobacie :) Pozdrawiami dziękuję za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można je mrozić? Czy wtedy lepiej je najpierw obgotować czy może zamrozić surowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy kalorie podane są już z jogurtem czy bez

    OdpowiedzUsuń