Składniki na 12 muffinek:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Kakao - łyżka
- Miód - cztery łyżki
- Jajo - sztuka
- Jogurt naturalny - szklanka
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- Otręby owsiane - 2/3 szklanki
- Orzechy włoskie - garść (ok.30g)
- Banan - sztuka
Sposób przygotowania:
- Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
- Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
- Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy - do masy dodajemy pół banana pokrojonego w kosteczkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości, wierzch przyozdabiamy plasterkiem banana.
- Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej bananowej muffinki razowej:
- Energia: 120 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 23 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 19,6 mg
Bananowe muffinki razowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Wczoraj je piekłam i są przepyszne. Mam tylko problem z oderwanie papilotek od muffinek. Zazwyczaj dodaje do nich oleju. Tu akurat w przepisie tego nie było. Smarujesz może blaszkę do pieczenia olejem czy jakoś inaczej sobie z tym radzisz?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj nie używam papilotek (właśnie ze względu na to, że kiepsko odchodzą) a zwykłego papieru do pieczenia pociętego na kwadraciki - odrywa się bez żadnego problemu. Kiedyś czytałam też, że to czy papilotki odchodzą zależy od ich jakości - podobno są takie na wzór papieru do pieczenia i one odchodzą bez zarzutów, ale nie szukałam nic takiego.
UsuńOstatnio piekę wyłącznie w foremkach sylikonowych i nie męczę się ani z papilotkami, ani z papierem ;)
Czy zamiast jogurtu można dodać mleka?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale gdybym miała dodać mleka to raczej w mniejszej ilości niż jogurtu żeby masa nie wyszła za rzadka ;)
UsuńPozdrawiam!
Dzięki za podpowiedź. Z mlekiem wyszły równie smaczne jak z jogurtem :)
Usuńczy można zamienić otręby na płatki owsiane/żytnie?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńCzy zamiast mąki pszenne razowej i żytniej razowej można dodać tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą? Jeśli tak to w takich proporcjach?
OdpowiedzUsuńMożna, wówczas będzie szklanka mąki pełnoziarnistej.
UsuńA w przypadku dodania tylko razowej żytniej ? Jakie proporcje?
UsuńTak samo, szklanka :)
UsuńAch kupiłam pszenną jednak ;) dziękuję pycha, właśnie wżeram
UsuńChciałabym się zapytać jak długo mogą leżeć takie muffiny? Ponieważ przeważnie jestem sama w tygodniu bo maż w wojsku pracuje, a sama trzymam diete i nie wiem czy moglabym sobie pozwolic na wiecej niz dwa dziennie.
OdpowiedzUsuńDo 3 - 4 dni, ewentualnie można upiec 6 sztuk z połowy składników ;)
UsuńJa od razu po wystygnięciu zamrażam 6 sztuk co bym nie zjadła wszystkich na raz;)
UsuńPotem jak tylko najdzie mnie ochota wyciągam z zamrażalki po 2 muffinki i zajadam, są równie pyszne jak świeże :)
o, dobrze wiedzieć ;)
UsuńCzy masa sprawdzi się jako ciasto? :) Moge wylać cała mase do keksowki, pokroic bananka na wierzch i upiec :D
OdpowiedzUsuńCzemu nie :) Próbuj! :)
UsuńWitam , mąż nie może jeść teraz cukru a uwielbiam słodycze więc chciałam zrobić coś co oboje zjemy :) i mam pytanie czym zastąpić orzechy ? i niestety nie mogłam dorwać takich mąk i kupiłam pszenną pełnoziarnistą i czy to nie zmieni smaku ?:)
OdpowiedzUsuńMąka pełnoziarnista może być, nie wpłynie na smak. Orzechy można po prostu pominąć :)
Usuńa to nieszczęsne jajko można jakoś pominąć? chciałam upiec dla koleżanki wegańską wersję :(
OdpowiedzUsuńA można piec w formach ceramicznych?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńJakie proporcje jesli mam make gryczana i zwykla biala?
OdpowiedzUsuń