Składniki na 3 porcje:
- Pierś z kurczaka lub indyka– duża sztuka (ok. 200 g)
- Otręby pszenne - 1/3 szklanki
- Otręby owsiane - 1/3 szklanki
- Czosnek - 5 ząbków
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pierś pokroić na małe plastry – rozbić je na cienkie filety.
- Rozbite fileciki przyprawić solą i pieprzem.
- Przygotować panierkę: wymieszać otręby, przeciśnięty czosnek i olej.
- Dokładnie obtoczyć fileciki w panierce – usmażyć je na patelnie teflonowej (już bez dodatku tłuszczu!).
Wartość odżywcza jednej porcji kotlecików w panierce otrębowo - czosnkowej:
- Energia: 207 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 12 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 31,8 mg
Kotleciki w panierce otrębowo - czosnkowej są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, żelaza;
- Witamin: kwasu foliowego, E, B1, B2, B6, B12, PP;
Ktoś skopiował sobie ten przepis i wkleił jako swój na facebooka pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream
OdpowiedzUsuńczy można je upiec? I ile czasu piec ewnetualnie?
OdpowiedzUsuńMożna, ok. 25 minut.
Usuń5 minut
OdpowiedzUsuń