Składniki na porcję:
- Duża pierś z kurczaka - pół sztuki (filet przekrojony wzdłuż)
- Miód - łyżeczka
- Sok z cytryny - łyżka
- Skórka z połowy cytryny
- Czosnek - ząbek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w kosteczkę.
- Cytrynę parzymy we wrzątku a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
- Sok, skórkę, miód, czosnek, sól i pieprz mieszamy ze sobą - taką marynatą nacieramy dokładnie pierś z kurczaka i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Po upływie 30 minut pieczemy filety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) przez ok. 30 minut w temp. 200ºC - 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego.
Ja w ten sposób przygotowanego kurczaka podałam z:
- fasolką szparagową (100 g) podsmażoną w pełnoziarnistej startej bułce (łyżka) na maśle (łyżka);
- puree ziemniaczanym (dwa średniej wielkości ziemniaki, łyżka jogurtu naturalnego, szczypiorek);
Aczkolwiek świetnie będzie pasował również do ryżu brązowego, czy kaszy jęczmiennej ;)
Wartość odżywcza jednej porcji kurczaka w marynacie miodowo - cytrynowej z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową:
- Energia: 376 kcal
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 10,5 g
- Węglowodany: 47 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 84,8 mg
Zestawiona w ten sposób potrawa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Najgorszy kurczak jakiego w życiu jadłam... Nie polecam... Czosnek i miód? Blech...
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam ten komentarz jak już kurczak był w piekarniku i pierwszym momencie się wystraszyłam, bo byłam głodna jak pies :-) Kurczak wyszedł bardzo dobry, konfliktu miodu z czosnkiem nie zanotowałam (pomimo, że dałam więcej ząbków bo lubię). Najsilniejszy jest smak cytryny, jadłam już podobne dania w chińskich restauracjach. Każdemu smakuje co innego, więc radzę się nie zrażać powyższym komentarzem i samemu się przekonać.
UsuńSą gusta i guściki :) także smakowe. Mi pasuje - pycha!! :)
OdpowiedzUsuńMi tez bardzo smakuje, robiłam juz 3 raz :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Miodowo-cytrynowe - to może być dobre!
OdpowiedzUsuńWitam! Dlaczego stosuje się do piersi z kurczaka sok z cytryny? jaką on ma funkcję??? daje mięsu soczystość? po co się go używa? Proszę odpowiedzieć... Pozdrawiam i czekam
OdpowiedzUsuńdla smaku ;)
Usuń