Składniki na dwie porcje (5 - 6 kotlecików):
- Świeży filet z łososia - ok. 400 g
- Kasza jęczmienna - 100 g
- Marchew - jedna średnia sztuka
- Otręby pszenne - dwie łyżki
- Jajo - jedna sztuka
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, gałka muszkatołowa
Składniki na dwie porcje sosu koperkowo - cytrynowego :
- Jogurt naturalny - cztery łyżki
- Koperek - pęczek
- Sok z jednej cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie.
- Z łososia usunąć skórę i ości - rozdrobnić go na drobne kawałeczki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Do odcedzonej kaszy dodać łososia, jajko, otręby, marchewkę oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszać.
- Uformować kotleciki - ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku w ok. 200ºC przez ok. 15 minut.
- Przygotować sos koperkowo - cytrynowy poprzez dodanie do jogurtu przypraw, soku z cytryny i posiekanego koperku.
Wartość odżywcza jednej porcji kotlecików łososiowych (3 sztuki) z sosem cytrynowo - koperkowym :
- Energia: 475 kcal
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 47 g
- Błonnik pokarmowy: 6,4 g
- Cholesterol: 189 mg
Kotleciki łososiowe z sosem koperkowo - cytrynowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
- Kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3
Czym moge zastapic otreby pszenne nie wiem czy znajde u nas w polskich sklepach
OdpowiedzUsuńProszę spróbować ze zmielonymi płatkami owsianymi :)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń