Składniki na 12 muffinek:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Kakao - łyżka
- Miód - cztery łyżki
- Jajo - sztuka
- Jogurt naturalny - szklanka
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- Otręby owsiane - 2/3 szklanki
- Orzechy włoskie - garść (ok. 30 g)
- Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) - 6 tafelków
Sposób przygotowania:
- Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
- Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
- Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy.
- Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości.
- Do każdej muffinki wrzucamy pół tafelka gorzkiej czekolady - tak aby czekolada była zakryta ciastem.
- Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki razowej:
- Energia: 128 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 19,7 mg
Nadziane muffinki razowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Zamiast tych dwóch rodzai mąk można dać mąkę owsianą lub inną? Jeśli tak,ile jej? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Daj 1 szklankę ;)
UsuńA czy zamiast tej czekolady można dorzucić np suszoną żurawinę?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCzy miód można czymś zastąpić? Np. namoczonymi i zmiksowanymi daktylami?
OdpowiedzUsuń