Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/03

Kurczak w marynacie miodowo - cytrynowej

Składniki na porcję:

  • Duża pierś z kurczaka - pół sztuki (filet przekrojony wzdłuż)
  • Miód - łyżeczka
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Skórka z połowy cytryny
  • Czosnek - ząbek
  • Sól, pieprz



Sposób przygotowania:

  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w kosteczkę.
  • Cytrynę parzymy we wrzątku a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  • Sok, skórkę, miód, czosnek, sól i pieprz mieszamy ze sobą - taką marynatą nacieramy dokładnie pierś z kurczaka i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • Po upływie 30 minut pieczemy filety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) przez ok. 30 minut w temp. 200ºC - 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego.

Ja w ten sposób przygotowanego kurczaka podałam z:
  • fasolką szparagową (100 g) podsmażoną w pełnoziarnistej startej bułce (łyżka) na maśle (łyżka);
  • puree ziemniaczanym (dwa średniej wielkości ziemniaki, łyżka jogurtu naturalnego, szczypiorek);
Aczkolwiek świetnie będzie pasował również do ryżu brązowego, czy kaszy jęczmiennej ;)


Wartość odżywcza jednej porcji kurczaka w marynacie miodowo - cytrynowej z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową:

  • Energia: 376 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 10,5 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 84,8 mg

Zestawiona w ten sposób potrawa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. Najgorszy kurczak jakiego w życiu jadłam... Nie polecam... Czosnek i miód? Blech...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytałam ten komentarz jak już kurczak był w piekarniku i pierwszym momencie się wystraszyłam, bo byłam głodna jak pies :-) Kurczak wyszedł bardzo dobry, konfliktu miodu z czosnkiem nie zanotowałam (pomimo, że dałam więcej ząbków bo lubię). Najsilniejszy jest smak cytryny, jadłam już podobne dania w chińskich restauracjach. Każdemu smakuje co innego, więc radzę się nie zrażać powyższym komentarzem i samemu się przekonać.

      Usuń
  2. Są gusta i guściki :) także smakowe. Mi pasuje - pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi tez bardzo smakuje, robiłam juz 3 raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis. Miodowo-cytrynowe - to może być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! Dlaczego stosuje się do piersi z kurczaka sok z cytryny? jaką on ma funkcję??? daje mięsu soczystość? po co się go używa? Proszę odpowiedzieć... Pozdrawiam i czekam

    OdpowiedzUsuń