Składniki na dwie porcje*:
- Sałata lodowa - cztery liście
- Pomidor - dwie sztuki
- Papryka czerwona - 1/4 sztuki
- Papryka żółta - 1/4 sztuki
- Kukurydza konserwowa - dwie łyżki
- Kiełki rzodkiewki - dwie łyżki
- Pierś z kurczaka - pół sztuki (ok.100g)
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Jogurt naturalny - trzy łyżki
- Czosnek - cztery ząbki
- Pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, chili;
*Sałatka przedstawiona na zdjęciach składa się z ok. 6 porcji.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, zalewamy łyżeczką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami - ja użyłam pieprzu, soli, słodkiej papryki i odrobiny chili - wszystko dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane mięso smażymy na patelni teflonowej (już nie dolewamy tłuszczu!) - po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu.
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy - sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na cząstki, a paprykę w kostkę.
- Do warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę konserwową i ostudzone mięsko - wszystkie składniki mieszamy - wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki.
- Do sałatki możemy przygotować sos czosnkowy: na 3 łyżki jogurtu naturalnego wyciskamy lub drobniutko kroimy cztery ząbki czosnku, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 163 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 7,5 g
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 26,6 mg
Kiełkująca sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, PP;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz