Paulina Styś-Nowak dnia 2012/06/19

Kiełkująca sałatka z kurczakiem

Składniki na dwie porcje*:

  • Sałata lodowa - cztery liście
  • Pomidor - dwie sztuki
  • Papryka czerwona - 1/4 sztuki
  • Papryka żółta - 1/4 sztuki
  • Kukurydza konserwowa - dwie łyżki
  • Kiełki rzodkiewki - dwie łyżki
  • Pierś z kurczaka - pół sztuki (ok.100g)
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Jogurt naturalny - trzy łyżki
  • Czosnek - cztery ząbki
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, chili;

*Sałatka przedstawiona na zdjęciach składa się z ok. 6 porcji.


Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, zalewamy łyżeczką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami - ja użyłam pieprzu, soli, słodkiej papryki i odrobiny chili - wszystko dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowane mięso smażymy na patelni teflonowej (już nie dolewamy tłuszczu!) - po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu.
  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy - sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na cząstki, a paprykę w kostkę.
  • Do warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę konserwową i ostudzone mięsko - wszystkie składniki mieszamy - wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki.
  • Do sałatki możemy przygotować sos czosnkowy: na 3 łyżki jogurtu naturalnego wyciskamy lub drobniutko kroimy cztery ząbki czosnku, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 163 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 7,5 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 26,6 mg



Kiełkująca sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, PP;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz