Paulina Styś-Nowak dnia 2012/06/02

Orzeźwiająca sałatka owocowa z sosem miętowym

Składniki na trzy porcje:

  • Truskawki - ok. 180 g
  • Winogrono jasne - ok.150 g
  • Arbuz - ok.250g (bez skóry)
  • Mango - sztuka (ok. 450 g)*
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Świeża mięta

*Mango koniecznie musi być dojrzałe - jak to sprawdzić? - po naciśnięciu owocu palcem powinno zostać wgłębienie. 



Sposób przygotowania:

  • Na początek przygotowujemy sos miętowy z następującej proporcji: na 1 łyżkę jogurtu naturalnego 8 listków świeżej, drobno posiekanej mięty - mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Owoce dokładnie myjemy, obieramy mango ze skórki, arbuza oddzielamy od skóry i usuwamy pestki, a z truskawek obieramy szypułki.
  • Kroimy owoce: mango i arbuza w kosteczkę, natomiast winogrona i truskawki na połówki.
  • Wszystkie owoce mieszamy razem, przekładamy do salaterki i polewamy łyżką sosu miętowego.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 122 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 0,9 g
  • Węglowodany:  30 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 1,2 mg

Sałatka owocowa z sosem miętowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, A, B6;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz