Składniki na trzy porcje:
- Truskawki - ok. 180 g
- Winogrono jasne - ok.150 g
- Arbuz - ok.250g (bez skóry)
- Mango - sztuka (ok. 450 g)*
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Świeża mięta
*Mango koniecznie musi być dojrzałe - jak to sprawdzić? - po naciśnięciu owocu palcem powinno zostać wgłębienie.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotowujemy sos miętowy z następującej proporcji: na 1 łyżkę jogurtu naturalnego 8 listków świeżej, drobno posiekanej mięty - mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Owoce dokładnie myjemy, obieramy mango ze skórki, arbuza oddzielamy od skóry i usuwamy pestki, a z truskawek obieramy szypułki.
- Kroimy owoce: mango i arbuza w kosteczkę, natomiast winogrona i truskawki na połówki.
- Wszystkie owoce mieszamy razem, przekładamy do salaterki i polewamy łyżką sosu miętowego.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 122 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 0,9 g
- Węglowodany: 30 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 1,2 mg
Sałatka owocowa z sosem miętowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu;
- Witamin: C, kwasu foliowego, A, B6;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz