Dyniowe placuszki na słodko (bezglutenowe, bez cukru) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/09/26

Dyniowe placuszki na słodko (bezglutenowe, bez cukru)

Ostatnio były dyniowe placuszki w wersji wytrawnej, a dzisiaj coś na słodko ;) Można je podać na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo szybko i łatwo się robi, nie rozpadają się przy obracaniu na patelni. Przepraszam za brak zdjęcia potrawy - nie było na to czasu. Ostatnio większość przepisów nie ląduje na blogu z uwagi na brak chwili na zrobienie zdjęcia. Dzisiaj udało mi się chociaż uchwycić Antka wcinającego placki ;)


Składniki na 10 małych placuszków:

  • 6 łyżek puree z dyni hokkaido (tutaj przepis)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 5 suszonych daktyli dla osób, które chcą otrzymać słodsze placuszki
  • pół łyżeczki oleju kokosowego lub rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Banana rozgnieć widelcem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz oleju). Jeżeli dodajesz daktyle zalej je wcześniej wrzątkiem i zmiksuj na puree lub dodaj drobno posiekane.
  • Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj ciasto łyżką i formuj małe placuszki.
  • Smaż z dwóch stron na rumiano.


Wartość odżywcza porcji placuszków (5 sztuk):

  • Energia: 337 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 70 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Dyniowe placuszki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. Od jakiego wieku mogą jeść takie placuszki dzieci? Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. I smakują rewelacyjnie. :)
    A zdjęcie z Antkiem jeszcze bardziej zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co w przypadku, kiedy dziecko ma uczulenie na białko jaja. Pominąć jajko czy zastąpić je czymś...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślę, że i bez jajka wyjdą bo skleją i dynia i banany.

      Usuń