Dyniowe specjały | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/24

Dyniowe specjały

Puree z dyni

Wczoraj zakupiłam ogromnego dyniowego potwora, który natychmiast został przerobiony na dwa rodzaje przecierów - pierwszy dyniowy i drugi dyniowo - jabłkowy.  Gorąco zachęcam Was do przygotowania kilku słoiczków z dynią - przydadzą się do wielu smakowitych przepisów w najbliższym czasie ;)

 

Składniki na przecier dyniowy:

  • Dynia - sam miąższ bez skórki i pestek
  • Cukier - kilka łyżek
  • Odrobinka wody

*Wcześniej przepis nie uwzględniał cukru, ale dostawałam sygnały, iż przecier szybko fermentował stąd uważam, że bezpieczniej jednak dodać kilka łyżek cukru.

 

Składniki na przecier dyniowo - jabłkowy:

  • Dynia - sam miąższ bez skórki i pestek
  • Jabłka (obrane, bez gniazda nasiennego) - porównywalna ilość do dyni
  • Odrobinka wody

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej odrobinkę wody, wrzuć pokrojoną w kostkę dynię z cukrem lub dynię i jabłko (w zależności od rodzaju przecieru) i duś aż wszystko zacznie się rozpadać. 
  • Zawartość garnka zblenduj na gładką masę - przelej do czystych słoiczków.
  • Dynię można także upiec: wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree z dodatkiem cukru i przełóż do słoika.
  • Słoiczki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką (żeby nie popękały), zalej wodą i pasteryzuj przez 20 minut.
Przecier dyniowo - jabłkowy

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Wyglada smakowicie.Jakie przepisy z dyniowym przecierem proponujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jutra szykuje się istna seria przepisów z dodatkiem przygotowanych przecierów ;) Zapraszam do śledzenia!

      Usuń
  2. hej, te słoiczki z przecierami wkładam do zimnej wody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po jakim czasie od momentu pastryzacji mozna jesc ten przecier??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. czy podałabyś jakieś przepisy z przecierem dyniowym i dyniowo-jabłkowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpisz w pole wyszukiwania po prawej stronie "przecier dyniowy" lub "dynia" :)

      Usuń
  5. Czy umiałabyś powiedzieć, ile takie zapasteryzowane słoiczki mogą postać? Chodzi mi o to, że nie ma w nich dodatku cukru (co oczywiście sobie cenię:), który utrwala przetwory, dlatego zastanawiam się, czy przetrwają np. zimę? Mam sporo dyni z ogródka do przerobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będą odpowiednio zapasteryzowane to powinny przetrwać zimę. W razie obaw można dodać 2 - 3 łyżki cukru (zwłaszcza do przecieru bez jabłek).

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Zrobiłam przecier dyniowy z twojego przepisu i słoiczek niby trzyma, a przecier fermentuje.Co jest z nim nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  7. hej a jaka jest wartość odżywcza tego przecieru??

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety właśnie wyrzucilalam słoiczki z samą dynia, słoiki zaczęły puszczać - straszny zapach. A słoiczki dynia z jabłkiem trzymają się dobrze.

    OdpowiedzUsuń