Korzenne ciasto dyniowe (banalny przepis!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/10

Korzenne ciasto dyniowe (banalny przepis!)

Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy w szarobury jesienny dzień niż korzenne ciasto dyniowe! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Am Mniam stwierdziłam, że muszę je wypróbować. I był to strzał w dziesiątkę - ciasto nie może się nie udać, a jego przygotowanie jest banalnie proste ;)



Składniki na keksówkę (szerokość 9 cm, długość 22 cm):

  • Mąka pełnoziarnista (graham) - 1,5 szklanki
  • Cukier (można śmiało zastąpić ksylitolem) - 1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Puree z dyni (upieczona w piekarniku i zmiksowana na gładko dynia) - 1 szklanka
  • Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka (200g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki

Polewa:
  • Gorzka czekolada (70% kakao) - tabliczka (100g)
  • Zmielone orzechy włoskie - 3 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki suche (mąkę, cukier/ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy).
  • Wymieszaj składniki mokre (puree dyniowe, mleko kokosowe, sok z cytryny).
  • Wymieszaj składniki mokre z suchymi.
  • Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 1 godzinę.
  • Gdy ciasto ostygnie polej je rozpuszczoną czekoladą i oprósz zmielonymi orzechami.


Wartość odżywcza plastra ciasta dyniowego (1/10 całości):

  • Energia: 231 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Ciasto dyniowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B1, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Czy mielimy całą laskę wanilii razem z nasionami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak korzystam już z gotowej przyprawy. Jeśli chce Pani dodać wanilię z laski to proszę po prostu wydłubać ziarenka i dodać je do ciasta :)

      Usuń
  2. Czym mozna zastapic mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast mleka kokosowego dodałam krowiego-ciasto w piekarniku...
    Już pachnie...Mam nadzieję że bedzie smaczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy wyszło. Kokosowe jest jednak zdecydowanie gęstsze i zawiera więcej tłuszczu więc wpływa na strukturę ciasta.

      Usuń
  4. Wyszło PYSZNE!!!! Mleko trzeba dodawać powoli i patrzeć na konsystencję ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka ma byc konsystencja? Bo ja zrobilalam taka, zeby wlac ciasto do formy i straszny zakalec (ale pieknie pachnial)

      Usuń
  5. Hej dynia została po Halloween na zupę ale...zrobię tez pyszne o proste ciasto dzięki Tobie..😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej dyni używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat miałam dynię zwyczajną (tą wielką).

      Usuń
  7. Czy w przypadku mleka kokosowego używamy tylko stala, gesta czesc czy mieszam z ta plynna?

    OdpowiedzUsuń