Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/16

Karobowy koktajl z dynią

Karob to coś w rodzaju zamiennika kakao o nieco słodszym, bardziej karmelowym smaku. Dostarcza porządnej ilości żelaza, a także umiarkowanych ilości magnezu i wapnia. Może być spożywany przez osoby uczulone na kakao, dzięki czemu nie pozbawia ich to możliwości jedzenia czekoladowych deserów i wypieków.

Postanowiłam wypróbować ten produkt i stosuje go zamiennie razem z kakao - potrawy mają troszeczkę łagodniejszy, ale równie ciekawy smak :)


Składniki na 2 porcje:

  • Banan - 2 sztuki
  • Puree z dyni - ok. 1/2 szklanki (120g)
  • Karob (można zamienić na kakao) - łyżka
  • Mleko (może być dowolne roślinne) - 1/2 szklanki


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj składniki na gładki koktajl.


Wartość odżywcza koktajlu karobowego z dynią:

  • Energia: 182 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Karobowy koktajl z dynią jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze: