Składniki na 16 bułeczek:
- Mąka pszenna pełnoziarnista (graham) - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna jasna (typ 500 - 550) - 2 szklanki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Imbir w proszku - 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Cukier - 4 łyżki
- Suche drożdże - opakowanie (7g)
- Mleko (może być dowolne roślinne, np. ryżowe, migdałowe, owsiane) - 1 szklanka
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Banan - sztuka
Wypełnienie:
- Jabłka (słodkie) - 6 - 7 sztuk
- Cynamon - 1 płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Banana zmiksuj na gładkie puree. Mleko lekko podgrzej żeby było letnie.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (może wydawać się zbyt klejące - to nic, tak ma być; jeśli będzie problem z zagniataniem oprószaj ręce mąką, można też wyrobić robotem kuchennym).
- Ciasto przełóż do miski, nakryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
- W tym czasie jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do rondelka z niewielką ilością wody. Dodaj cynamon i praż aż będą miękkie.
- Gdy ciasto wyrośnie wyrzuć je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt (wierzch ciasta również oprósz mąką, aby nie przyklejało się do wałka) jak na roladę.
- Na ciasto wyłóż prażone jabłka.
- Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na 16 kawałków o szerokości ok. 3 cm.
- Układaj je (spiralą do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Ciasto możesz posmarować z wierzchu rozkłóconym białkiem, aby ładnie się zrumieniło.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wartość odżywcza jednej bułeczki:
- Energia: 142 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńi smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
nie rozumiem.. czyli banana wymieszanego z mlekiem należy dodać do ciasta? jeśli tak to w którym momencie?
OdpowiedzUsuńBanan miksujemy, mleko pogrzewamy rondelku. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto (włącznie ze zmiksowanym bananem i podgrzanym mlekiem) i gotowe ;)
UsuńMogą być zwykle drozdze i wtedy jaka ilość
OdpowiedzUsuńok. 20 g ;)
UsuńKaloryczność bułeczki odnosi się do 1/12 ciasta czy 1/16, bo na wstępie mowa o 16 buleczkach, jednak z opisu wynika ze kroimy calosc na 12 czesci?
OdpowiedzUsuń1/16 ;)
UsuńBardzo smaczne buleczki.Zamiast cukru dalam Stevie i czas pieczenia skröcilam do 25 minut.Goraco polecam
OdpowiedzUsuńCzy mozna dad ksylitol zamiast cukru? Ktos probowal? Zastanawiam sie czy ciasto będzie takie jak powinno i czy wyrośnie jesli nie bedzie cukru? Czy te buleczki są zdrowe? Sporo węgli chyba. Prosze o odpowiedź dla kuchennego laika:)
OdpowiedzUsuńNiestety przy wypiekach drożdżowych ksylitol się nie sprawdzi (drożdże potrzebują pożywki w postaci cukru). Ewentualnie można spróbować pół na pół :)
UsuńWszystko zależy od punktu odniesienia :) W porównaniu do sklepowych drożdżówek, dla których stanowią zamiennik, są o niebo zdrowsze. W porównaniu do sałatki ze świeżych warzyw już niekoniecznie ;)
Zamiast cukru może być miód, np 1 łyżeczka na 20 g świeżych drożdży? Tutaj chodzi o kwestię pożywki dla drożdży. A jeśli chodzi o słodycz, to wtedy można dodać ksylitol, gdy drożdże mamy już wyrośnięte. Dobrze myślę?
UsuńTrudno powiedzieć czy taka ilość cukru/miodu nie będzie za mała. Drożdże później też rosną i potrzebują pożywki. Generalnie mówi się, że ksylitol do drożdżowych wypieków się nie nadaję. Nigdy też nie próbowałam piec drożdżówek z jego użyciem więc nie doradzę ;)
UsuńGdyby ktoś był ciekawy - spróbowałam z ksylitolem i również wyszło super :) Co prawda nie wiem jak dużo miały urosnąć ze zwykłym cukrem ale mi wyrosły baaardzo.
UsuńO, dobrze wiedzieć ;)
UsuńPizza też jest ciastem drożdżowym i dobrze przygotowana wyrasta bardzo, a nie dodaje się do niej cukru. Sama mąka jako pożywka dla drożdży wystarcza, może trzeba by poeksperymentować z czasem wzrostu :)
UsuńRozumiem. Dziękuję za szybką odpowiedź, tym bardziej, że chyba jest Pani już mamą, jeśli dobrze liczę: ) Wszystkiego dobrego
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńTak, tak, już od ponad miesiąca :)
To może w takim razie będą również przepisy dla maluchów:) w ramach rozszerzania diety? Co Pani na to?
UsuńPewnie, że będą! Jak tylko zaczniemy wprowadzać nowe produkty to powstanie osobna zakładka na ten temat :)
Usuńczy cos sie stanie jak dam tylko jasną mąke zamiast jasnej i ciemnej ? :/
OdpowiedzUsuńBędą dużo mniej wartościowe
UsuńJaką maka można zastąpić pszenną?nie toleruje jej
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, właśnie wyjęłam z pieca :) Muszę tylko trochę popracować nad techniką zwijania, bo niektóre się rozpadają po wzięciu do ręki.
OdpowiedzUsuńBardzo nie polecam. Ciasto jest tak klejace ze nie da się go wyrobic. Ciapnelam wszystko do formy i wstawilam do pieca. Przeczuwam jeden wielki zakalec. Porażka
OdpowiedzUsuńCzytała Pani opis przygotowania?
Usuń"Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (może wydawać się zbyt klejące - to nic, tak ma być; jeśli będzie problem z zagniataniem oprószaj ręce mąką, można też wyrobić robotem kuchennym)."
ZAWSZE, niezależnie od użytej mąki, jeśli ciasto jest mocno klejące, że nie da się go wyrobić trzeba dodać więcej mąki.
Ciasto wcale nie jest klejące,wyrabiałam w thermomixie i dodałam pod koniec nieco mąki,wyszło nawet mniej klejace niż inne drożdżowe.
UsuńZrobiłam,spróbowałam, oszalałam...zrobiłam z mąki orkiszowej zamiast graham,wyszły pyszne mięciutkie,sprężyste. Szybko i łatwo się je robi. Pozostanę tu na dluzej... pozdrawiam Joanna 😊
OdpowiedzUsuńPrzepis to jakaś masakra nie wiem jak takiej proporcji można uzyskać "formowalną" roladę. Na tym etapie ciasto zmieniło się w coś przypominające krowie gówno zwilżone poranną rosą. Ilość jabłek zdecydowanie za duża lepiej je zblendować i prażyć, nie dodając już wody bo jej nadmiar zmienia ciasto w jakiś koszmarny glut. Te jabłka to w połowie zjadłem z łyżki resztę po solidnym wyprażeniu nałożyłem i dopiero zwinąłem w sensowną roladę, którą dało się pociąć i pozawijać, w ślimaczki. Jeśli komuś to w ogóle wyszło to pozdrawiam za umiejętności cukiernicze, ale na moim amatorskim poziomie jest to niewykonalne. przepis jest do niczego
OdpowiedzUsuń