Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/18

Drożdżowe bułeczki z jabłkami (do odrywania)

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe zawijaski jabłkowo - cynamonowe. Nie jest to aż tak pulchny wypiek jak tradycyjna drożdżówka, ale dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że ma ona zdecydowanie więcej wartości odżywczych oraz można się nimi najeść (w przypadku klasycznej drożdżówki jest to raczej trudne). Jak dla mnie świetny zamiennik dla drożdżówek z białej mąki z toną cukru i tłuszczu niewiadomego pochodzenia.


Składniki na 16 bułeczek:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista (graham) - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna jasna (typ 500 - 550) - 2 szklanki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Imbir w proszku - 1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 4 łyżki
  • Suche drożdże - opakowanie (7g)
  • Mleko (może być dowolne roślinne, np. ryżowe, migdałowe, owsiane) - 1 szklanka
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Banan - sztuka

Wypełnienie:
  • Jabłka (słodkie) - 6 - 7 sztuk
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj na gładkie puree. Mleko lekko podgrzej żeby było letnie.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (może wydawać się zbyt klejące - to nic, tak ma być; jeśli będzie problem z zagniataniem oprószaj ręce mąką, można też wyrobić robotem kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, nakryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  • W tym czasie jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do rondelka z niewielką ilością wody. Dodaj cynamon i praż aż będą miękkie.
  • Gdy ciasto wyrośnie wyrzuć je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt (wierzch ciasta również oprósz mąką, aby nie przyklejało się do wałka) jak na roladę.
  • Na ciasto wyłóż prażone jabłka.
  • Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na 16 kawałków o szerokości ok. 3 cm.
  • Układaj je (spiralą do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. 
  • Ciasto możesz posmarować z wierzchu rozkłóconym białkiem, aby ładnie się zrumieniło.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza jednej bułeczki:

  • Energia: 142 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
Drożdżowe bułeczki z jabłkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

29 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i smakuje :)
    Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie rozumiem.. czyli banana wymieszanego z mlekiem należy dodać do ciasta? jeśli tak to w którym momencie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan miksujemy, mleko pogrzewamy rondelku. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto (włącznie ze zmiksowanym bananem i podgrzanym mlekiem) i gotowe ;)

      Usuń
  4. Mogą być zwykle drozdze i wtedy jaka ilość

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaloryczność bułeczki odnosi się do 1/12 ciasta czy 1/16, bo na wstępie mowa o 16 buleczkach, jednak z opisu wynika ze kroimy calosc na 12 czesci?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne buleczki.Zamiast cukru dalam Stevie i czas pieczenia skröcilam do 25 minut.Goraco polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mozna dad ksylitol zamiast cukru? Ktos probowal? Zastanawiam sie czy ciasto będzie takie jak powinno i czy wyrośnie jesli nie bedzie cukru? Czy te buleczki są zdrowe? Sporo węgli chyba. Prosze o odpowiedź dla kuchennego laika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety przy wypiekach drożdżowych ksylitol się nie sprawdzi (drożdże potrzebują pożywki w postaci cukru). Ewentualnie można spróbować pół na pół :)

      Wszystko zależy od punktu odniesienia :) W porównaniu do sklepowych drożdżówek, dla których stanowią zamiennik, są o niebo zdrowsze. W porównaniu do sałatki ze świeżych warzyw już niekoniecznie ;)

      Usuń
    2. Zamiast cukru może być miód, np 1 łyżeczka na 20 g świeżych drożdży? Tutaj chodzi o kwestię pożywki dla drożdży. A jeśli chodzi o słodycz, to wtedy można dodać ksylitol, gdy drożdże mamy już wyrośnięte. Dobrze myślę?

      Usuń
    3. Trudno powiedzieć czy taka ilość cukru/miodu nie będzie za mała. Drożdże później też rosną i potrzebują pożywki. Generalnie mówi się, że ksylitol do drożdżowych wypieków się nie nadaję. Nigdy też nie próbowałam piec drożdżówek z jego użyciem więc nie doradzę ;)

      Usuń
    4. Gdyby ktoś był ciekawy - spróbowałam z ksylitolem i również wyszło super :) Co prawda nie wiem jak dużo miały urosnąć ze zwykłym cukrem ale mi wyrosły baaardzo.

      Usuń
    5. O, dobrze wiedzieć ;)

      Usuń
    6. Pizza też jest ciastem drożdżowym i dobrze przygotowana wyrasta bardzo, a nie dodaje się do niej cukru. Sama mąka jako pożywka dla drożdży wystarcza, może trzeba by poeksperymentować z czasem wzrostu :)

      Usuń
  8. Rozumiem. Dziękuję za szybką odpowiedź, tym bardziej, że chyba jest Pani już mamą, jeśli dobrze liczę: ) Wszystkiego dobrego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę ;)

      Tak, tak, już od ponad miesiąca :)

      Usuń
    2. To może w takim razie będą również przepisy dla maluchów:) w ramach rozszerzania diety? Co Pani na to?

      Usuń
    3. Pewnie, że będą! Jak tylko zaczniemy wprowadzać nowe produkty to powstanie osobna zakładka na ten temat :)

      Usuń
  9. czy cos sie stanie jak dam tylko jasną mąke zamiast jasnej i ciemnej ? :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaką maka można zastąpić pszenną?nie toleruje jej

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobre, właśnie wyjęłam z pieca :) Muszę tylko trochę popracować nad techniką zwijania, bo niektóre się rozpadają po wzięciu do ręki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo nie polecam. Ciasto jest tak klejace ze nie da się go wyrobic. Ciapnelam wszystko do formy i wstawilam do pieca. Przeczuwam jeden wielki zakalec. Porażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytała Pani opis przygotowania?

      "Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (może wydawać się zbyt klejące - to nic, tak ma być; jeśli będzie problem z zagniataniem oprószaj ręce mąką, można też wyrobić robotem kuchennym)."

      ZAWSZE, niezależnie od użytej mąki, jeśli ciasto jest mocno klejące, że nie da się go wyrobić trzeba dodać więcej mąki.

      Usuń
    2. Ciasto wcale nie jest klejące,wyrabiałam w thermomixie i dodałam pod koniec nieco mąki,wyszło nawet mniej klejace niż inne drożdżowe.

      Usuń
  13. Zrobiłam,spróbowałam, oszalałam...zrobiłam z mąki orkiszowej zamiast graham,wyszły pyszne mięciutkie,sprężyste. Szybko i łatwo się je robi. Pozostanę tu na dluzej... pozdrawiam Joanna 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis to jakaś masakra nie wiem jak takiej proporcji można uzyskać "formowalną" roladę. Na tym etapie ciasto zmieniło się w coś przypominające krowie gówno zwilżone poranną rosą. Ilość jabłek zdecydowanie za duża lepiej je zblendować i prażyć, nie dodając już wody bo jej nadmiar zmienia ciasto w jakiś koszmarny glut. Te jabłka to w połowie zjadłem z łyżki resztę po solidnym wyprażeniu nałożyłem i dopiero zwinąłem w sensowną roladę, którą dało się pociąć i pozawijać, w ślimaczki. Jeśli komuś to w ogóle wyszło to pozdrawiam za umiejętności cukiernicze, ale na moim amatorskim poziomie jest to niewykonalne. przepis jest do niczego

    OdpowiedzUsuń