Składniki na jedną porcję:
- Kasza orkiszowa - 4 łyżki
- Mleko 2% lub dowolne mleko roślinne wzbogacane wapniem - 3/4 szklanki
- Rodzynki - łyżka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Orzechy włoskie - 2 łyżki
- Słodkie jabłka - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Do gotującego się mleka wsyp kaszę, rodzynki i cynamon - gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 15 - 20 minut).
- Jabłka obierz ze skórki, posiekaj w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej odrobinę wody. Duś aż zaczną się rozpadać (tę część najlepiej zrobić dzień wcześniej, np. przy okazji tego deseru) żeby rano skrócić czas przygotowywania śniadania ;)
- Do słoika włóż ugotowaną kaszę, następnie orzechy i na samą górę uduszone jabłka. Tak przygotowane śniadanie można zabrać ze sobą do pracy.
Wartość odżywcza orkiszówki z jabłkami:
- Energia: 583 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 87 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Orkiszówka z jabłkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Nie miałam dotąd styczności z tą kaszą, ale z takimi dodatkami na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, przydatny w wypadku porannego braku czasu na zjedzenie śniadania. Nie miałam jeszcze okazji próbować kaszy orkiszowej :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie;) Często robię podobną i uwielbiam ją! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :) Zastanawiam się czy jabłka można zastąpić innymi owocami? Może np. bananami? Osobiście mogłabym jeść je codziennie. Chociaż banany są bardziej tuczące, niestety.
OdpowiedzUsuńPewnie, że można ;)
UsuńPyszności! Orkiszówka na stałe weszła do mojego śniadaniowego menu ;)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czymś kasze, np płatkami owsianymi? ;)
OdpowiedzUsuń