Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/30

Jabłka w migdałowym cieście

Jabłka w cieście to bardzo prosty i szybki deser. Idealny na jesienne, niedzielne popołudnie :)


Składniki na trzy porcje:

  • Jabłko - średnia sztuka
  • Mąka pełnoziarnista lub graham (typ 1850) - 0,5 szklanki
  • Zmiksowane na drobne kawałki migdały - 5 łyżek
  • Cukier z prawdziwą wanilią - opakowanie (10g) lub łyżka cukru i ziarna z jednej laski wanilii
  • Jajko - sztuka
  • Woda - ok. 0,5 szklanki
  • Olej rzepakowy - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Jabłko posiekaj w cienkie plastry, wydrąż środek.
  • Wymieszaj mąkę, migdały i cukier. Dodaj jajko i wodę - zmiksuj końcówką do ubijania jajek.
  • Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju.
  • Plasterki jabłka maczaj w cieście i smaż na złoto obu stron.



Wartość odżywcza porcji jabłka w cieście (1/3 jabłka):

  • Energia: 295 kcal
  • Białko: 10,5 g
  • Tłuszcz: 17,4 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: mg


Jabłka w migdałowym cieście są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. Dziwnie wyglądają... jakby połowa ciasta przykleiła się do patelni i odpadła od jabłek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu nie oblepiałam ich dużą ilością panierki ;) Na szczęście nic się nie przyklejało do patelni.

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te jabłka nadają się na śniadanie ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie ;) Pół takiego jabłka będzie odpowiednią porcją na śniadanie ;) Do tego można przygotować owocowy koktajl.

      Usuń
  4. Zrobiłam dziś na śniadanie i zjadłyśmy razem z mamą. Jabłka są pyszneee :))
    Na pewno jeszcze do nich wrócimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest obłędne w smaku. Zamiast migdałów dodałam orzechy i tak btło pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydawało mi się że zdrowe jedzenie to takie potrawy bez smażenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krótkie obsmażanie na malutkiej ilości oleju jest jak najbardziej do zaakceptowania :)

      Usuń