Składniki na trzy porcje:
- Jabłko - średnia sztuka
- Mąka pełnoziarnista lub graham (typ 1850) - 0,5 szklanki
- Zmiksowane na drobne kawałki migdały - 5 łyżek
- Cukier z prawdziwą wanilią - opakowanie (10g) lub łyżka cukru i ziarna z jednej laski wanilii
- Jajko - sztuka
- Woda - ok. 0,5 szklanki
- Olej rzepakowy - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Jabłko posiekaj w cienkie plastry, wydrąż środek.
- Wymieszaj mąkę, migdały i cukier. Dodaj jajko i wodę - zmiksuj końcówką do ubijania jajek.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju.
- Plasterki jabłka maczaj w cieście i smaż na złoto obu stron.
Wartość odżywcza porcji jabłka w cieście (1/3 jabłka):
- Energia: 295 kcal
- Białko: 10,5 g
- Tłuszcz: 17,4 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: mg
Jabłka w migdałowym cieście są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dziwnie wyglądają... jakby połowa ciasta przykleiła się do patelni i odpadła od jabłek...
OdpowiedzUsuńPo prostu nie oblepiałam ich dużą ilością panierki ;) Na szczęście nic się nie przyklejało do patelni.
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda: )
OdpowiedzUsuńCzy te jabłka nadają się na śniadanie ?:)
OdpowiedzUsuńCzemu nie ;) Pół takiego jabłka będzie odpowiednią porcją na śniadanie ;) Do tego można przygotować owocowy koktajl.
UsuńZrobiłam dziś na śniadanie i zjadłyśmy razem z mamą. Jabłka są pyszneee :))
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze do nich wrócimy :)
To jest obłędne w smaku. Zamiast migdałów dodałam orzechy i tak btło pyszne...
OdpowiedzUsuńWydawało mi się że zdrowe jedzenie to takie potrawy bez smażenia
OdpowiedzUsuńKrótkie obsmażanie na malutkiej ilości oleju jest jak najbardziej do zaakceptowania :)
Usuń