Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/21

Szybki obiad: kasza z wędzonym łososiem, dynią i awokado

Niezwykle prosty i szybki obiad. Śmiało można zapakować go do pojemnika i wziąć do pracy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na  zimno ;)


Składniki na 1 porcję:

  • Ulubiona kasza (u mnie gryczana nieprażona) - 50g
  • Wędzony łosoś - ok. 50g
  • Papryka - 1/4 sztuki
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Upieczona lub ugrillowana dynia - 2 plastry (ok. 100g)
  • Awokado - 1/4 sztuki
  • Pestki dyni - łyżka
  • Oliwa - łyżka
  • Świeża bazylia - kilka łyżek
  • Czosnek - pół ząbka
  • Pieprz, sok z cytryny


Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj.
  • Warzywa posiekaj w kostkę (awokado skrop dodatkowo sokiem z cytryny).
  • Łososia porwij na drobne kawałki.
  • Do oliwy dodaj czosnek, posiekaną bazylię, łyżeczkę soku z cytryny i pieprz.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z kaszą.


Wartość odżywcza porcji tak skomponowanego obiadu:

  • Energia: 506 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 26,7 g
  • Węglowodany: 43,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

11 komentarzy:

  1. Mniam! Jak dla mnie idealny obiad :) Na pewno wkrótce taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi super i jeszcze ten łosoś ❤ Ekstra

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! :3 Ja robię sobie takie lunchboxy, gdy jem obiad poza domem :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy nadaje się to jako posiłek po wieczornym treningu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezpośrednio po treningu warto sięgnąć po owocowy koktajl (np. banan + jogurt naturalny), a następnie pełnowartościowy posiłek jak np. ten z przepisu. Oczywiście wielkość porcji dostosowujemy do siebie i do pory dnia.

      Usuń
  5. Wędzony łosoś jest zdrowy? Lepiej wybierać ten na gorąco czy zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu (gdy naprawdę brakuje czasu na inny posiłek) można pozwolić sobie na wędzoną rybę. Tutaj głównie kierujemy się gustami smakowymi.

      Usuń
  6. Świetny przepis, uwielbiam wszystkie składniki, których użyłaś więc na pewno skorzystam z przepisu! :D
    Pozdrawiam:)


    running-to-happiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    czy awokado można zamrozić?
    Pytam, ponieważ jak się kupuje 1 sztukę a w przepisie jest napisane żeby użyć tylko ćwierć, to resztę chciałabym zamrozić by wykorzystać w przyszłości tylko nie wiem czy rozmrożone będzie się jeszcze do czegoś nadawało:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie mam pojęcia - nie próbowałam. Pozostałą ilość najlepiej wykorzystać do innych posiłków :)

      Usuń
  8. Jak dla mnie jest to idealne połączenie - zdjęcia mówią same za siebie :) Ja dość często robię w domu ten przepis, dzieci są zachwycone. Z tym, że ja kupuję łososia marki http://mowilosos.pl/ - jak mam być szczera to najlepiej mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń