Składniki (przepis na ok. 20 babeczek):
- Mąka pełnoziarnista lub graham - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Kakao gorzkie - 5 łyżek
- Cukier - 0,5 szklanki
- Orzechy włoskie lub laskowe - 2 garści
- Dojrzały banan - sztuka
- Słodziutkie jabłka - 2 średnie sztuki
- Jaja - 2 sztuki
- Woda gazowana - 0,5 szklanki
- Śliwki węgierki (dojrzałe) - ok. 250 g + kilka na przybranie
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier i posiekane drobno orzechy).
- Węgierki posiekaj w kostkę i wrzuć do mąki - wymieszaj żeby obkleiły się suchymi składnikami.
- Banan i jabłka zmiksuj na gładką masę - wlej do ciasta. Dodaj także wodę i wymieszaj ponownie.
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj żółtka. Ubite jaja przelej do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
- Na wierzchu wciśnij kawałki śliwek.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej babeczki (ok. 70g):
- Energia: 120 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 3,3 g
- Węglowodany: 18,8 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Kakaowe babeczki ze śliwkami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
śliwki to super dodatek do wypieków :)
OdpowiedzUsuńnie wychodzi zakalcowate??
OdpowiedzUsuńnie ;)
Usuńbrzmi pysznie, śliwki to pyszne owoce, mrożę je by cieszyć się nimi dłużej :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie. :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMożna cukier podmienić na daktyle (ewentualnie na ile) i upiec w formie ciasta? :)
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można (na ok. 70g) choć obawiam się, że może wyjść zakalec ;)
UsuńMożna cukier zamienić na ksylitol?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńGenialne babeczki! Pominęłam orzechy i cukier - czy w takim razie nadają się na śniadanie do koktajlu lub kawy?
OdpowiedzUsuńPewnie ;)
UsuńW przypadku braku śliwek, można zrobić z jabłkami? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńRobiłam ze śliwkami, pycha! Teraz myślę czy będą okej z gruszkami?
OdpowiedzUsuńNo ba! :)
UsuńMam pytanie : podobno w wysokich temperaturach owoce tracą swoje właściwości? Czy to prawda i czym w takim razie można je zastąpić?
UsuńObróbka termiczna wpływa na częściowe straty witamin i innych składników odżywczych, aczkolwiek nie powiedziałabym, że następuje całkowita utrata właściwości. Nie ma powodu rezygnować z dodatku owoców do ciasta. Oczywiście można je po prostu pominąć.
UsuńHej!
OdpowiedzUsuńZrobilam babeczki wedlug przepisu (pominelam cukier i orzechy, co nie powinno wplynac na pulchnosc ciasta) i babeczki wyszly bardzo suche i twarde. Czy jest to wina braku tluszczu? Piekarnik z termoobiegiem sprawdza sie dobrze, przetestowany na innych muffinkach. Co moglo pojsc nie tak?
Myślę, że bardziej rodzaj użytej mąki. Jakiej użyłaś mąki? Jaki dokładny typ i źródło (może była żytnia razowa)?
Usuń