Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/24

Kakaowe babeczki z węgierkami

Kakaowe babeczki
Uwielbiam śliwki! Zwykle jem je jako przekąskę między posiłkami, ale tym razem postanowiłam wykombinować małe co nieco z ich dodatkiem. Babeczki są wilgotne, miękkie i niskokaloryczne - można je zabrać do pracy i dać dzieciom do szkoły na drugie śniadanie :)


Składniki (przepis na ok. 20 babeczek):

  • Mąka pełnoziarnista lub graham - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Kakao gorzkie - 5 łyżek
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Orzechy włoskie lub laskowe - 2 garści
  • Dojrzały banan - sztuka
  • Słodziutkie jabłka - 2 średnie sztuki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Woda gazowana - 0,5 szklanki
  • Śliwki węgierki (dojrzałe) - ok. 250 g + kilka na przybranie


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier i posiekane drobno orzechy).
  • Węgierki posiekaj w kostkę i wrzuć do mąki - wymieszaj żeby obkleiły się suchymi składnikami.
  • Banan i jabłka zmiksuj na gładką masę - wlej do ciasta. Dodaj także wodę i wymieszaj ponownie.
  • Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj żółtka. Ubite jaja przelej do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. 
  • Na wierzchu wciśnij kawałki śliwek.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Muffinki ze śliwkami

Wartość odżywcza jednej babeczki (ok. 70g):

  • Energia: 120 kcal
  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 3,3 g
  • Węglowodany: 18,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g


Kakaowe babeczki ze śliwkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Czekoaldowe babeczki

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. śliwki to super dodatek do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wychodzi zakalcowate??

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie, śliwki to pyszne owoce, mrożę je by cieszyć się nimi dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie. :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można cukier podmienić na daktyle (ewentualnie na ile) i upiec w formie ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można (na ok. 70g) choć obawiam się, że może wyjść zakalec ;)

      Usuń
  6. Można cukier zamienić na ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne babeczki! Pominęłam orzechy i cukier - czy w takim razie nadają się na śniadanie do koktajlu lub kawy?

    OdpowiedzUsuń
  8. W przypadku braku śliwek, można zrobić z jabłkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ze śliwkami, pycha! Teraz myślę czy będą okej z gruszkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie : podobno w wysokich temperaturach owoce tracą swoje właściwości? Czy to prawda i czym w takim razie można je zastąpić?

      Usuń
    2. Obróbka termiczna wpływa na częściowe straty witamin i innych składników odżywczych, aczkolwiek nie powiedziałabym, że następuje całkowita utrata właściwości. Nie ma powodu rezygnować z dodatku owoców do ciasta. Oczywiście można je po prostu pominąć.

      Usuń
  10. Hej!
    Zrobilam babeczki wedlug przepisu (pominelam cukier i orzechy, co nie powinno wplynac na pulchnosc ciasta) i babeczki wyszly bardzo suche i twarde. Czy jest to wina braku tluszczu? Piekarnik z termoobiegiem sprawdza sie dobrze, przetestowany na innych muffinkach. Co moglo pojsc nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bardziej rodzaj użytej mąki. Jakiej użyłaś mąki? Jaki dokładny typ i źródło (może była żytnia razowa)?

      Usuń