Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/28

Gryczane placuszki kakaowe

Dietetyczne placuszki
Gryczane placuszki to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Powstają dosyć szybko i równie szybko znikają :)

Przepis podpatrzony na blogu Am mniam.

Składniki na 2 porcje (ok. 15 małych placuszków):

  • Kasza gryczana niepalona (biała) - 100g
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Mleko sojowe wzbogacane wapniem (może być też inne roślinne lub krowie) - o,5 szklanki
  • Kakao gorzkie - 2 łyżki
  • Ziarna z jednej laski wanilii
Dodatki - do wyboru:
  • Świeże owoce 
  • Dżem 100% z niską zawartością cukru (najlepiej domowy)
  • Orzechy i nasiona
  • Masło orzechowe
  • Jogurt naturalny z owocami


    Sposób przygotowania:

    • Kaszę zalej na noc gorącą wodą. W drugiej miseczce zalej wodą daktyle.
    • Rano odlej wodę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
    • Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem i smaż z dwóch stron.
    • Podawaj z ulubionymi dodatkami :)


    Wartość odżywcza placuszków gryczanych (porcja z połowy składników) bez dodatków:

    • Energia: 310 kcal
    • Białko: 10 g
    • Tłuszcz: 4,5 g
    • Węglowodany: 55 g
    • Błonnik pokarmowy: 8 g

    Kakaowe placuszki gryczane są dobrym źródłem:
    • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
    • Witamin: A, B1, B2, B6, B12, PP;

    Kakaowe placuszki

    Chcesz zdrowo schudnąć?

    Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

    Pobierz za darmo

    29 komentarzy:

    1. Świetny pomysł. Dotychczas wykorzystywałam tę kaszę do naleśników z farszem warzywnym. Czas spróbować wersji na słodko :)

      OdpowiedzUsuń
    2. I znów kolejna kakaowa słodkość ;) Ja niestety nie przepadam... A co zamiast kakao można dodać do tych placuszków?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Możesz po prostu pominąć i zamiast tego dodać wanilię albo cynamon ;)

        Usuń
    3. Próbowałam dzisiaj zrobić ale bez miksowania blenderem. Nie polecam. Podejmę drugą próbę z blenderem za kilka dni jak będę miała więcej czasu ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Czym zamienić daktyle? Nie przepadam za nimi :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mogą być suszone śliwki lub morele.

        Usuń
      2. Spróbuj :) Ja za suszonymi daktylami nie przepadam jeśli mam je zjeść osobno, ale wcześniej zamoczone i wrzucane do koktajli czy do placków są dla mnie zupełnie inne i w ogóle ich nie wyczuwam :)

        Usuń
    5. Pomylilam się i kupiłam kaszę jeczmienną mazurską :/ czy mogłabym jej użyć zamiast gryczanej niepalonej?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Niestety nie, kaszy jęczmiennej tak nie zmiksujemy. Wykorzystaj ją jako dodatek do obiadu ;) A gryczaną białą kupisz następnym razem ;)

        Usuń
    6. Czy te placuszki wyjdą bez dodatku jajka?

      OdpowiedzUsuń
    7. Witam Pani Paulino, robiłam dzisiaj te placuszki i wszystko ok ale smażenie totalna klęska. Nie wiem jak się Pani udało takie kształtne placki usmażyć ale probowałam na małej i wiekszej ilości tłuszczu, na małym i wiekszym ogniu ale po prostu przywierają do patelni i się rwą. Patelnia ceramiczna. Miałaby Pani jakieś wskazówki? Dziękuję!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę, że to może być wina patelni. Kiedyś też miałam patelnię ceramiczną i wszystko przywierało, nie dało się na niej nic zrobić..

        Usuń
    8. Czy ziarna wanilii są konieczne ?

      OdpowiedzUsuń
    9. Ohyda! Jak dla mnie oczywiście... Czuję tylko ostry smak kakaa. Próbowałam jakoś zmodyfikować przepis dodając mąki, większej ilości mleka, nawet cukier, nic nie pomogło.. Wszystko poszło do kosza. Strata czasu i pieniędzy.

      OdpowiedzUsuń
    10. Placuszki boskie nie spodziewałam się że to takie dobre połączenie wyjdzie...ja zrobiłam tak ze zblendowałam kaszę na mąkę i dodałam namoczone daktyle i reszte składników i wszystko razem zblendowałam na gładką masę pychota...dziękuję za inspirację

      OdpowiedzUsuń
    11. Witam! Jaka powinna być konsystencja ciasta? U mnie ciasto wyszlo bardzo geste, lyzka prawie stala wiec musialam dolac mleka (nie zalewalam jednak kaszy ale zmielilam na make suche ziarna). Czy powinno byc gestosci kwasnej smietany? Widze, ze u Pani te placuszki sa rowniotkie tak jakby ciasto bylo lejace sie..(co do przywierania plackow - faktycznie byla to wina patelni - na ceramicznej przywieraly, a na tytanowej nie, a Pani jakiej uzywa?) Dziekuje i pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ciasto było lejące, tak jak gęsta śmietana. Ale to przez to, że dałaś mąkę gryczaną - spróbuj tak jak jest w przepisie (z namoczoną kaszą) i będzie ok :)

        Usuń
    12. Placuszki boskie,wspaniały pomysł na pyszne śniadanie.

      OdpowiedzUsuń
    13. Jakie to dobre :O szoczek.

      OdpowiedzUsuń
    14. Witam, a można moczyć nieco krócej? Czy noc to minimalny czas? Chciałabym je zrobić na kolację a dopiero wstawiłam do moczenia

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Trudno mi powiedzieć, zawsze zostawiałam na noc ;)

        Usuń
    15. Robiłam dzisiaj te placuszki...szczerze mówiąc nie były smaczne. Za gorzkie być może z powodu zbyt dużej ilości kakao,do tego w ogóle nie są słodkie mimo dodania daktyli. Ciasto było lejące i nie można było uformować z niego.olacuszka. Tak jak inne przepisy były smaczne tak ten mi zupełnie nie samkowal

      OdpowiedzUsuń