Składniki na porcję:
- Granola jagodowa - 5 łyżek
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
- Świeże owoce - u mnie 1/2 banana, kilka truskawek i garść jagód
Sposób przygotowania:
- Na spód naczynia wsyp 2 łyżki granoli, zalej to łyżką jogurtu.
- Kolejna warstwa to posiekana w kostkę część banana, truskawek i jagód oraz łyżka granoli.
- Polej to 2 łyżkami jogurtu, rozrzuć kolejną część owoców i łyżkę granoli.
- Podobnie postąp z ostatnią warstwą ;)
Wartość odżywcza takiego zestawu śniadaniowego:
- Energia: 442 kcal
- Białko: 14,8 g
- Tłuszcz: 15,5 g
- Węglowodany: 60 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 8 mg
Śniadanie z granolą jagodową jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńŁadnie podane, i bardzo ładne zdjęcia :) Podoba mi się to połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńpyszny deser:)
OdpowiedzUsuńdobra nazwa, królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy i przepiękne zdjęcia! Aż się chce przygotowywać :)
OdpowiedzUsuńIle czasu można taką granolę przechowywać?
OdpowiedzUsuńZe spokojem do 3 miesięcy (musi być dobrze wypieczona).
Usuń