Sałatka jest bardzo pożywna i sycąca. Przygotowałam ją na obiad, ale świetnie sprawdzi się także na kolację - wówczas warto zmniejszyć nieco ilość składników ;)
Składniki na porcję:
- Makaron pełnoziarnisty - 80g
- Fasolka szparagowa - ok. 100 g
- Suszone pomidory - kilka sztuk
- Wędzona makrela - 1/3 sztuki
- Olej z suszonych pomidorów - łyżeczka
- Świeża bazylia - kilka listków
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
- Fasolkę ugotuj w wodzie lub na parze.
- Posiekaj suszone pomidory i ugotowaną fasolkę.
- Obierz makrelę i dokładnie usuń ości.
- Wymieszaj wszystkie składniki i ozdób listkami świeżej bazylii.
Wartość odżywcza makaronu z wędzoną makrelą:
- Energia: 557 kcal
- Białko: 23,5 g
- Tłuszcz: 19,5 g
- Węglowodany: 71 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 35 mg
Makaron z wędzoną makrelą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Fajny, prosty przepis :) Lubię wędzoną makrele, ale nigdy nie wiem z czym ją łączyć.
OdpowiedzUsuńPani Paulino, ja mam do Pani pytanie :) Otóż czy rzeczywiście nie można łączyć pomidora z nabiałem (wapniem)? Bardzo mnie dręczy to pytanie i liczę na odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMiałabym jeszcze małe pytanko. Jak wiadomo, witaminy zawarte w warzywach rozpuszczają się w tłuszczach. Czy jeśli mamy taką tłustą makrelę lub coś innego (np. awokado) to musimy dodawać jeszcze jakiś tłuszcz do potrawy czy wystarczy już ten z danego składnika?
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby dodawać więcej tłuszczu do potrawy - wystarczy ten występujący naturalnie w składnikach :)
OdpowiedzUsuń