Przepis, który powinien pojawić się przed Wielkanocą - jednak brak czasu i ograniczony dostęp do Internetu skutecznie mi to uniemożliwił. Nie mniej jednak nie mam zamiaru czekać do kolejnych świąt, ponieważ majonez z tofu jest idealną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego powszechnie lubianego i spożywanego w dużych ilościach dodatku do wielu potraw.
Majonez z tofu jest pyszny - właściwie można go stosować do wszystkiego (tak jak tradycyjny majonez), a więc sałatki jarzynowej, jaj, past rybnych, jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, pieczonych frytek itd. itp. Byłam wręcz zaskoczona, że smakiem, wyglądem i konsystencją tak dobrze przypomina zwykły majonez z oleju i jaj. Jednak jest pewne ale! - żeby uzyskać taką wersję nie możecie bać się go doprawić, w przeciwnym wypadku będzie mdły i niesmaczny (w tajemnicy Wam powiem, że kluczem do uzyskania odpowiedniego smaku jest wystarczający dodatek octu i musztardy!).
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu - majonez z tofu jest odpowiedni dla wszystkich, także dla wegan oraz osób dbających o zdrowie i swoją sylwetkę :)
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu - majonez z tofu jest odpowiedni dla wszystkich, także dla wegan oraz osób dbających o zdrowie i swoją sylwetkę :)
Składniki:
- Tofu - kostka 180 g
- Oliwa z oliwek lub olej roślinny (u mnie rzepakowy) - 3 łyżki
- Czosnek - ząbek
- Musztarda - łyżka
- Ocet jabłkowy - 2 - 3 łyżeczki
- Sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę i... GOTOWE!
Wartość odżywcza łyżki majonezu z tofu (25 g):
- Energia: 61 kcal
- Białko: 2,7 g
- Tłuszcz: 5,1 g
- Węglowodany: 1,1 g
- Błonnik pokarmowy: 0,1 g
- Cholesterol: 0 mg
Dla porównania poniżej wartości odżywcze tradycyjnego majonezu:
- Energia: 178,5 kcal
- Białko: 0,3 g
- Tłuszcz: 19,7 g
- Węglowodany: 0,65 g
- Błonnik pokarmowy: 0 g
- Cholesterol: 16,25 mg
Majonez z tofu jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B6, B1;
Podoba mi się ta lekka wersja majonezu. Wiadomo, że domowy jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńHmm o majonezie z tofu jeszcze nie słyszałam, ale wydaje się bardzo zdrowy :) Ja w najbliższej przyszłości mam zamiar zrobić na bazie twarogu, jogurtu i oleju lnianego, zobaczymy co z tego wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie jak długo tego typu majonez może stać w lodówce. Jak szybko się psuje? Moje pytanie dotyczy też przeróżnych past i maseł, na które przepisy możemy znaleźć na tym blogu.
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Podpinam się pod pytanie.
UsuńSzczerze powiem, że za każdym razem jak robiłam ten majonez to zostawał w całości zużyty do sałatki ;) Jednak ja bym go trzymała w lodówce nie dłużej jak 4 - 5 dni ;)
UsuńPozdrawiam!
jakiego tofu używałaś? :)
OdpowiedzUsuńNaturalnego ;)
UsuńJa robię majonez domowy light z takiego przepisu; serek wiejski light(kupuje z biedronki) 250 g wrzucam do blendera dodaje ciepłe gotowane 1 jajko sok z cytryny (do smaku lub octu) i przyprawy i troszkę musztardy.Miksuje ok 10 minut.I gotowe polecam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na 100% :)
UsuńSzczególnie, że czasem tęskni mi się za majonezem a tofu zdecydowanie trudniej dostać niż serek wiejski :)
Usuń