Domowa Nutella (w dodatku dietetyczna!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/08

Domowa Nutella (w dodatku dietetyczna!)

Dietetyczna nutella

Przepis bardzo prosty - a radości co niemiara ;) 


Składniki na słoiczek:

  • Orzechy laskowe - 120 g
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 80 g
  • Mleko zagęszczone niesłodzone - 3/4 szklanki
  • Słodzidło - najlepiej stewia (ok. 15 kropel, aczkolwiek ilość uzależniona jest od preferencji smakowych)*

*Ja przyznaje się bez bicia, iż z powodu braku stewii w płynie użyłam cukru pudru (dokładnie 2 i 1/2 łyżki) - tak więc moja wersja jest nieco mniej dietetyczna ;)

Sposób przygotowania:

  • Orzechy laskowe wrzucamy do blendera/miksera i miksujemy do uzyskania w miarę leistej  konsystencji - niestety trochę to może potrwać ale na 100% się uda (można, a nawet trzeba robić przerwy w miksowaniu żeby blender się nie przegrzał ;)). Od czasu do czasu trzeba zgarnąć łyżką orzechy osiadające na ściankach miski blendera. Konsystencja musi być trochę "rzadsza" od konsystencji masła orzechowego
  • Zmiksowane orzechy odstawiamy na bok i bierzemy się za mleko i czekoladę. Do garnka wrzucamy pokruszoną czekoladę, mleko zagęszczone i stewię, tudzież cukier bądź inne słodzidło. Garnek kładziemy na drugim rondelku z niewielką ilością wody - jednym słowem robimy łaźnię wodną. Naczynia stawiamy na gazie - podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Czekoladową masę przelewamy do blendera z orzechami - miksujemy żeby wszystko się wymieszało. I gotowe!

Przepis powstał na podstawie: http://www.ohnuts.com/blog/2011/01/homemade_nutella_recipe_1.html

Wartość odżywcza łyżeczki domowej Nutelli (10 g)*:

  • Energia: 38 kcal
  • Białko: 0,9 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 2,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,3 g
  • Cholesterol: 1,38 mg

*Wartości dla przepisu ze stewią.


Domowa Nutella  jest dobrym źródłem:
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6; 
Domowa nutella dietetyczna


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

31 komentarzy:

  1. wygląda pycha, trzeba będzie spróbować. A mogę spytać jakiej firmy stewi używasz? Przymierzam się do zakupu, ale nie chciałabym kupić jakiejś oszukanej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie jestem w posiadaniu stewii firmy zielony listek, ale w przyszłości będę próbować na pewno inne firmy bo mam wrażenie, że ta zostawia delikatny gorzki posmak.

      Właśnie - może ktoś poleci sprawdzoną stewię? :)

      Usuń
    2. Ja korzystam z tej samej więc nie pomogę :(

      Usuń
    3. A też masz takie odczucia co do smaku?

      Usuń
    4. Najlepsza stewia jaką jadłam to truvia (http://truvia.com), ale nie wiem czy jest gdzieś dostępna w Polsce.

      Usuń
    5. Ja mam stewię w tabletkach, firma Steviapol i zupełnie nie nadaje się do użycia w wyższej temperaturze... nawet w zbyt gorącej herbacie zostawia gorzki posmak.

      Usuń
    6. Jak się okazało ja też mam Zielony Listek i dla mnie poracha! Nie cierpię słodzików, bo mają chemiczny i gorzki smak w tym wypadku jest to samo.

      Usuń
    7. stevia z natury ma gorzki posmak , podobno juz sa na rynku produkty pozbawione tej goryczki ale czy w dalszym ciagu bedzie to produkt naturalny ??? uzywam stevii firmy Nevella,nie wiem jednak czy jest dostepna w polsce choc ta z zielonego listka wydaje sie byc bardzo podobna jesli chodzi o opakowanie .Moja , tylko sproszkowana uzywalam do pieczenia ,sprawdza sie znakomicie wszysko jest w smaku takie jak powinno byc a niczego nie swiadomi degustatorzy nawet nie zauwazyli ze jedza baardzo dietetyczne ciasto :) dietetyczne poniewaz zastapilam nie tylko cukier ale rowniez inne produkty :)duza blaszka zniknela w przeciagu 2 godz :) co tylko potwierdza smakowitosc dietetycznych slodkosci hihihihihi

      Usuń
    8. dodałam cukru z kwiatów palmy kokosowej, tylko 6 łyżeczek zamiast 2,5 jest moc :) 100 g tego cuda ma 1656kj/390kcal i smakuje jak trochę mniej słodki cukier :)

      Usuń
  2. mmm ale pycha ! domowe najzdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłam wczoraj do Ciebie, po przyrządzeniu pełnotłustej wersji z domowym mlekiem skondensowanym na tłustym mleku w proszku, czekoladą gorzką i mleczną, brązowym cukrem. To opcja dla syna, zajadał się mlaskając soczyście ;) Ale pomyślałam- Hola ! Aja ? Szukałam, szperałam i tak oto znalazłam Twój przepis. Zrobiłam z 1 i 1/4 porcji, z tym że w ciepłym mleku skondensowanym rozpuściłam jakieś 120 gram odtłuszczonego mleka w proszku, stevię kreistal, 3/4 szklanki i laskę wanilii. Wyszła ( bez przesady ) identyczna w smaku jak kupna, tylko mniej tłusta- wiadomo :) Dziękuję !

    joolianka

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lepiej użyć miodu w ramach słodzidła? :D I gdzie można dostać mleko zagęszczone NIEsłodzone? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i miód. Takie mleko można dostać w każdym większym hipermarkecie ;)

      Usuń
  5. ile kalorii ma wersja z cukrem pudrem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżeczka będzie miała ok. 42 kcal ;)

      Usuń
  6. mam Stevie w proszku ile mam dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smaku, zawsze można później dosłodzić już po zmiksowaniu

      Usuń
  7. A czy Ksylitol się nada się tutaj jako słodzidło? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć zwykłego mleka krowiego zamiast zagęszczonego ?

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne na chlebek rano lub podwieczorek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis! będę próbować! a czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie? i czy musi być czekolada gorzka?mogę ją zastąpić po prostu prawdziwym kakao? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włoskie mogą być tylko będzie mniej nutellowy smak ;)

      Nie wiem czy uda się z kakao, ponieważ czekolada nadaje konsystencji ;)

      Usuń
  11. a ile może postać taki krem? trzeba trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy zamiast stevii czy innego słodzika można dać kilka daktyli?

    OdpowiedzUsuń