Sałatka z wędzoną makrelą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/14

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki na 3 porcje:

  • Wędzona makrela - średnia sztuka
  • Makaron razowy - ok. 60 g
  • Mix sałat - 3 garści
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Ogórek kwaszony - 4 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe - 12 sztuk
  • Musztarda - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Makrelę rozdrabniamy i oddzielamy od ości - mięso wrzucamy do miseczki z odcedzonym makaronem, dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
  • Na talerzu rozkładamy sałatę, makaron z makrelą, kukurydzę, pomidorki oraz pokrojone ogórki kwaszone.


Wartość odżywcza sałatki z wędzoną makrelą:

  • Energia: 203 kcal
  • Białko: 13,5 g
  • Tłuszcz: 8,3 g
  • Węglowodany: 20,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,7 g
  • Cholesterol: 35 mg



Sałatka z wędzoną makrelą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu;
  • Witamin: D, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
  • NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

1 komentarz: