Składniki na 3 porcje:
- Buraki - ok. 500 gram
- Orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- Natka pietruszki - 3 łyżeczki
- Chleb pełnoziarnisty - 3 kromki
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Czosnek - 1 - 2 ząbki
- Ocet winny - 2 łyżki
- Cukier - 1/4 łyżeczki
- Kolendra - 4 - 5 ziarenek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraczki dokładnie umyć i ugotować (w skórce).
- Po ostudzenia buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Przygotować grzanki - chleb pokroić w kosteczki - skropić olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika na jakieś 10 minut (temp. 180˚C).
- Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem, cukrem i kolendrą - połączyć z octem.
- Buraczki wymieszać z przygotowanym sosem i posypać grzankami, posiekanymi orzechami włoskimi oraz natką pietruszki.
Wartość odżywcza sałatki z buraczków:
- Energia: 220 kcal
- Białko: 7,3 g
- Tłuszcz: 11,2 g
- Węglowodany: 28,6 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka z buraczków jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B6;
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
bardzo lubię połaczenie buraków z orzechami, swietna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie! ;)
Buraki + orzechy = bardzo trafne i smakowite połączenie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Co to znaczy rozetrzec czosnek. Ogólnie to nie mam praski do czosnku. Wystarczy że go podziabie nożem na drobniutko?
OdpowiedzUsuńMoże być drobno posiekany :)
Usuń