Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/14

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki na 3 porcje:

  • Wędzona makrela - średnia sztuka
  • Makaron razowy - ok. 60 g
  • Mix sałat - 3 garści
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Ogórek kwaszony - 4 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe - 12 sztuk
  • Musztarda - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Makrelę rozdrabniamy i oddzielamy od ości - mięso wrzucamy do miseczki z odcedzonym makaronem, dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
  • Na talerzu rozkładamy sałatę, makaron z makrelą, kukurydzę, pomidorki oraz pokrojone ogórki kwaszone.


Wartość odżywcza sałatki z wędzoną makrelą:

  • Energia: 203 kcal
  • Białko: 13,5 g
  • Tłuszcz: 8,3 g
  • Węglowodany: 20,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,7 g
  • Cholesterol: 35 mg



Sałatka z wędzoną makrelą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu;
  • Witamin: D, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
  • NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdumiewająca,pyszna.
    Reszta na jutro do pracy�� Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka pyszna i oszybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, Czy te kalorie są podane na jedną porcję?

    OdpowiedzUsuń