Składniki na 4 porcje:
- Kasza jęczmienna - szklanka
- Pierś z indyka - ok. 80 - 100 g
- Cebula - dwie średnie sztuki
- Marchew - dwie sztuki
- Pietruszka - sztuka
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Kalafior
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kalafiora w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na patelni teflonowej lub ceramicznej na jednej łyżce oleju rzepakowego (gdyby przywierało można podlać odrobiną wody) - gdy cebula będzie miękka dorzucamy drobno pokrojoną pierś z indyka, starte na tarce marchew i pietruszkę oraz kukurydzę konserwową.
- To wszystko dusimy przez ok. 8 - 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzą.
- Gotujemy kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie - gdy będzie miękka (musi wchłonąć całą wodę) dodajemy zawartość patelni - dokładnie mieszamy.
- Kaszę podajemy z ugotowanym kalafiorem i dodatkiem kiełek (u mnie fasoli mung).
Wartość odżywcza tak skomponowanej potrawy:
- Energia: 325 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 6,2 g
- Węglowodany: 61,5 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 17,15 mg
Kasza jęczmienna z warzywami i indykiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, B12, PP;
Wygląda wspaniale! Uwielbiam kaszę jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńJesteś pewna że jest to zdrowe połączenie? Wg Michała Tombak ( i nie tylko) nie powinno się łączyć węglowodanów z mięsem, niektórymi białkami...
OdpowiedzUsuńcyt
,,Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobia powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, ryby, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn. pokarmu białkowego. Przerwa miedzy spożywaniem węglowodanów i białek powinna wynosić przynajmniej 2 — 3 godz.''
Wiec jak to w końcu jest? Czekam na odp i pozdrawiam ;)
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy dieta niełączenia białek i węglowodanów nie ma większego sensu i żadne poważne instytucje zajmujące się dietetyką i żywieniem człowieka nie zalecają takiego rozdziału.
UsuńP.S. Pan Tombak nie należy do poważnej instytucji ani nie stanowi autorytetu na tyle żeby mu bezgranicznie ufać.
Bardzo dziękuje za szybką odp ;) a tak swoją drogą to fajną strona! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Nie mialam kaszy i zrobilam z ryzem z parowaru ��
OdpowiedzUsuńAnita
Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobia powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, ryby, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn. pokarmu białkowego
OdpowiedzUsuńto dlaczego jadamy kanapki z wędliną ( czy pieczonym schabem itp?), żółtym serem? Obiad też zazwyczaj składa się z ziemniaków czy kaszy i mięsa. Ludzie tak jadają od wieków i żyją:)
W świecie dietetyki istnieje niezliczona ilość pomysłów i teorii ;) Trzeba się do tego przyzwyczaić.
UsuńCzym można zastąpić kalafior?
OdpowiedzUsuńBrokuł, fasolka szparagowa :)
Usuń