Razowe pyzy drożdżowe z sosem truskawkowo - bananowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/04

Razowe pyzy drożdżowe z sosem truskawkowo - bananowym

Składniki na ok. 15 pyz (5 porcji):


Pyzy drożdżowe:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - szklanka
  • Mąka graham (typ 1850) - 3 szklanki
  • Drożdże instant - opakowanie 7 gram
  • Mleko - szklanka
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki




Sos truskawkowo - bananowy:
  • Truskawki (mogą być mrożone) - dwie szklanki
  • Banan - dwie sztuki
  • Miód - dwie łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, drożdże i ciepłe mleko - zagniatamy ciasto przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (ja miskę z ciastem przykrywam ściereczką i wkładam do większej miski z ciepłą wodą).
  • Po godzinie, z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki, które rozkładamy w odstępach na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką jeszcze na jakieś 20 minut (kulki będą jeszcze rosły).
  • Po tym czasie do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i wkładamy sitko do gotowania na parze - kluski umieszczamy na sitku w niewielkich odstępach i gotujemy partiami, pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut (w czasie gotowania nie odkrywamy przykrywki).
  • Przygotowujemy sos: truskawki, banany i miód miksujemy na jednolitą masę.

Wartość odżywcza porcji razowych pyz drożdżowych z sosem truskawkowo - bananowym (3 pyzy):

  • Energia: 429 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 88 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,5 g
  • Cholesterol: 2 mg

Razowe pyzy drożdżowe z sosem truskawkowo - bananowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz