Składniki na trzy porcje:
Gulasz marchwiowo - dyniowy:
- Marchew (pokrojona w kostkę) - dwie szklanki
- Dynia (pokrojona w kostkę) - szklanka
- Pomidory w puszce
- Cebula - dwie małe sztuki
- Czosnek - dwa ząbki
- Sok z cytryny - łyżka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, imbir, curry, kolendra, kminek, chili
Kasza kuskus:
- Kasza kuskus - szklanka
- Marchew - średnia sztuka
- Cebula - pół małej sztuki
- Przyprawy: sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy gulasz: cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy pod przykryciem na łyżce oleju rzepakowego, dodajemy do niej posiekany czosnek.
- Po 5 minutach smażenia do cebuli dodajemy po połowie łyżeczki papryki, imbiru, curry, kolendry, kminku i szczyptę chili.
- Następnie na patelnię wrzucamy pomidory w puszce, sok z cytryny, marchew i dynię - całość mieszamy i dusimy do miękkości (pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem).
- Gdy gulasz będzie się dusił przygotowujemy kaszę: do rondelka wlewamy dwie szklanki wody - doprowadzamy do wrzenia.
- Do wody dodajemy posiekaną cebulę, zmiksowaną lub drobniutko posiekaną marchew i pół łyżeczki curry.
- Po 5 minutach duszenia do rondelka dodajemy kaszę kuskus i gotujemy do miękkości - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na talerz nakładamy kaszę a następnie gulasz - potrawę posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wartość odżywcza porcji kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym:
- Energia: 281 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 6,7 g
- Cholesterol: 0 mg
Kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Z dodatkiem piersi z kurczaka - pychota :)
OdpowiedzUsuń