Składniki na trzy porcje:
- Udka z kurczaka - trzy małe sztuki
- Ryż naturalny - 100 g (woreczek)
- Mieszanka warzyw mrożonych - ok. 500g
- Bulion warzywny (doprawiony do smaku) - szklanka
- Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu)
Sposób przygotowania:
- Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, następnie mrożone warzywa.
- Zalewamy to szklanką bulionu.
- Na górę układamy udka (bez skóry!) doprawione solą, pieprzem i mieszanką suszonych warzyw.
- Naczynie zamykamy - całość pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 1,5 godziny.
Wartość odżywcza porcji kurczaka z ryżem i warzywami:
- Energia: 377 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Cholesterol: 134,4 mg
Kurczak z ryżem i warzywami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;
jak zrobic bulion do tego? znam to danie z kostka rosolowa, ale skoro ma byc zdrowo to raczej nie moge jej tu uzyc...
OdpowiedzUsuńNależy ugotować warzywa w wodzie (bulion warzywny) lub ugotować warzywa i mięso (bulion warzywno - mięsny) i doprawić do smaku, czyli coś w stylu rosołu ;)
Usuń