Rajskie dzbanuszki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/06

Rajskie dzbanuszki

Składniki na porcję:

  • Serek naturalny – trzy łyżki
  • Maliny – pół szklanki
  • Kiwi – sztuka
  • Orzechy włoskie (posiekane) – trzy łyżeczki
  • Płatki migdałów – łyżeczka
  • Otręby owsiane – łyżeczka
  • Miód – łyżeczka



Sposób przygotowania:

  • Serek mieszamy z miodem.
  • Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, które następnie rozgniatamy widelcem – zostawiamy plasterek do przyozdobienia.
  • Maliny opłukujemy na sitku i rozgniatamy widelcem – zostawiamy kilka malin do przyozdobienia.
  • Orzechy i migdały siekamy i mieszamy z otrębami.
  • Do przezroczystej szklanki nakładamy warstwami: serek, maliny, musli, serek, kiwi – górę ozdabiamy odłożonymi owocami.

Wartość odżywcza Rajskiego dzbanuszka:

  • Energia: 230 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 9,5 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,3 g
  • Cholesterol: 7,5 mg

Rajski dzbanuszek jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B12, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Jeśli nie dodałbym orzechów bo za nimi nie przepadam i np dodałbym zamiast tego rodzynki to ile to będzie kcal? Albo nic bym zamiast orzechów nie dodawała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez orzechów i migdałów będzie ok. 180 kcal

      Usuń
  2. Wspaniały deser:) robiłam kilka razy i zawsze robił furorę:) super smakuje w wersji mango i truskawka.

    OdpowiedzUsuń